Мачът между президента и главния прокурор май не е свършил

13022
Мачът между президента и главния прокурор май не е свършил
Снимка: БГНЕС

Като цяло професионалните политици в света не долюбват кадровите военни и се отнасят към тях с доза пренебрежение, считат, че те се месят дето не им е работа. Така беше посрещнат и сегашният наш президент Румен Радев.

В началото на май 2017 година Радев застяга куфарите за официално посещение в Русия. Десетина дни преди той да отпътува, от Москва се завърна бивш офицер от ВВС и без да си отива вкъщи направо отиде при близък приятел на Румен Радев с тревожна новина. Сутринта минал през посолството ни в Москва, а там доброжелател на президента му доверил, че му гласят някакъв протоколен гаф с цел да го злепоставят.

Беше надвечер и Радев веднага вдигна мобилния телефон. Слушаше внимателно пестеливата информация, не зададе никакви въпроси, проведе лаконичен разговор като пилот с командния пункт, топло благодари и затвори.

После за гаф в Москва нищо не се чу. Не стана ясно дали заслугата е в прецизирането на протоколните процедури. А може би президентът неслучайно премълча въпросите си – сиреч и двете страни имаха едно на ум, че им подслушват разговора. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров също беше в някаква степен слуга на властта, но уважаваше закона и имаше определен респект от него. Сега обаче реалностите са други, с бога Тангра вече разговаря прокурор Иван Гешев.

Когато в публичното пространство изплува номинацията на Гешев, неофициално съдия в наш върховен съд го охарактеризира по следния начин: "Слуга е, но не на закона и правото. Той е като хрътка, на която само посочват следата и тя не може да се върне, без да донесе плячката. Само че ако някога на Гешев му се наложи да закопчее белезниците на Бойко Борисов, той ще го направи без да му трепне окото".

ГЕРБ (т.е. Бойко Борисов) вече публично се отрече от намерението за импийчмънт на Румен Радев и колкото и да е неочаквано дори спечели някакви дивиденти в обществото. Особено облекчено въздъхнаха хиляди гласоподаватели на ГЕРБ, подкрепили преди това избора на Радев. Премиерът освен публичния отказ да се занимава с causa perduta и да сваля президент с огромен рейтинг, дали не искаше да подскаже нещо на Гешев? Например да не задушава правораздавателната система с полицейщина.

Важно е да се припомни, че през 1982 г. Бойко Борисов е завършил ВСШ на МВР в Симеоново по специалността "противопожарно дело". Иван Гешев завършва същото полицейско учебно заведение през 1996 г., но вече прекръстено на ВИПОНД. Някъде по онова време полицейската академия спря да дава образователна квалификация "юрист". Наистина не е лошо полицаите да имат юридическо образование. Но от друга гледна точка се и коментираше, че там студентите получават такова възпитание и вътрешни нагласи, че трудно държат под една мишница Наказателния кодекс и полицейската палка. Тези прилики и разлики Бойко Борисов ги усеща по-добре.

Какво всъщност каза иносказателно премиерът на главния прокурор, отказвайки се от импийчмънт? Дали искането на Гешев към Конституционния съд за коментар що е то държавна измяна не е негова самостоятелна акция и той вече не бива да я афишира демонстративно? Всъщност Бойко Борисов посочи по-заден ред в държавата на Гешев, но в отговор той публично се похвали, че "с мен в последно време всички са любезни". Не е ясно дали главният прокурор окончателно ще се смири, защото ловните хрътки дълго помнят миризмата на преследваната плячката, но ако непокорността им излезе от контрол, тогава ги отстрелват.

Автор: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com