X
 
 

Мачът между президента и главния прокурор май не е свършил

10368 5
Мачът между президента и главния прокурор май не е свършил
Снимка: БГНЕС
Като цяло професионалните политици в света не долюбват кадровите военни и се отнасят към тях с доза пренебрежение, считат, че те се месят дето не им е работа. Така беше посрещнат и сегашният наш президент Румен Радев.

В началото на май 2017 година Радев застяга куфарите за официално посещение в Русия. Десетина дни преди той да отпътува, от Москва се завърна бивш офицер от ВВС и без да си отива вкъщи направо отиде при близък приятел на Румен Радев с тревожна новина. Сутринта минал през посолството ни в Москва, а там доброжелател на президента му доверил, че му гласят някакъв протоколен гаф с цел да го злепоставят.

Беше надвечер и Радев веднага вдигна мобилния телефон. Слушаше внимателно пестеливата информация, не зададе никакви въпроси, проведе лаконичен разговор като пилот с командния пункт, топло благодари и затвори.

После за гаф в Москва нищо не се чу. Не стана ясно дали заслугата е в прецизирането на протоколните процедури. А може би президентът неслучайно премълча въпросите си – сиреч и двете страни имаха едно на ум, че им подслушват разговора. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров също беше в някаква степен слуга на властта, но уважаваше закона и имаше определен респект от него. Сега обаче реалностите са други, с бога Тангра вече разговаря прокурор Иван Гешев.

Когато в публичното пространство изплува номинацията на Гешев, неофициално съдия в наш върховен съд го охарактеризира по следния начин: "Слуга е, но не на закона и правото. Той е като хрътка, на която само посочват следата и тя не може да се върне, без да донесе плячката. Само че ако някога на Гешев му се наложи да закопчее белезниците на Бойко Борисов, той ще го направи без да му трепне окото".

ГЕРБ (т.е. Бойко Борисов) вече публично се отрече от намерението за импийчмънт на Румен Радев и колкото и да е неочаквано дори спечели някакви дивиденти в обществото. Особено облекчено въздъхнаха хиляди гласоподаватели на ГЕРБ, подкрепили преди това избора на Радев. Премиерът освен публичния отказ да се занимава с causa perduta и да сваля президент с огромен рейтинг, дали не искаше да подскаже нещо на Гешев? Например да не задушава правораздавателната система с полицейщина.

Важно е да се припомни, че през 1982 г. Бойко Борисов е завършил ВСШ на МВР в Симеоново по специалността "противопожарно дело". Иван Гешев завършва същото полицейско учебно заведение през 1996 г., но вече прекръстено на ВИПОНД. Някъде по онова време полицейската академия спря да дава образователна квалификация "юрист". Наистина не е лошо полицаите да имат юридическо образование. Но от друга гледна точка се и коментираше, че там студентите получават такова възпитание и вътрешни нагласи, че трудно държат под една мишница Наказателния кодекс и полицейската палка. Тези прилики и разлики Бойко Борисов ги усеща по-добре.

Какво всъщност каза иносказателно премиерът на главния прокурор, отказвайки се от импийчмънт? Дали искането на Гешев към Конституционния съд за коментар що е то държавна измяна не е негова самостоятелна акция и той вече не бива да я афишира демонстративно? Всъщност Бойко Борисов посочи по-заден ред в държавата на Гешев, но в отговор той публично се похвали, че "с мен в последно време всички са любезни". Не е ясно дали главният прокурор окончателно ще се смири, защото ловните хрътки дълго помнят миризмата на преследваната плячката, но ако непокорността им излезе от контрол, тогава ги отстрелват.

Автор: Ганчо Каменарски

Actualno.com

Етикети:

 • Бахтин 4 Бахтин преди 1 седмица Профил на трол?
  Има един въпрос, който предизвиква множество отговори и затова е труден за решаване. Това е въпросът, коя е най-смешната и срамна фигура от Прехода, издигала се на висок пост.За първото място има само две кандидатури, обаче и двете са на милиметър. Единият е Роско, наричан още Чехльо или Ирландската пастирка. Другият е Барни Ръбълът на правото. Той пък е уникално неподходящ за поста си, но става виж още ›› за мазен келнер. Нататък са Цветанов, самия Борисов и целият му кокошарник от пуяци и мисирки......
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Долу,ама не смееш да си покажеш мутрата...затуй ,пъзльо,пишеш тука инкогнито!Глупак!
 • Психични проблеми 3.1 Психични проблеми преди 3 дена Профил на трол?
  Ти си цветен с цвят на дъгата , да ти кажа, вдигнал съм самолета ! Кво се моташ ????
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  А'й на бас, кой на кого ще бие дузпата!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Долу бойкл,долу правителството.....
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...

Последно в Актуално