ГЕРБ няма да инициира или подкрепи импийчмънт на президента Радев (ВИДЕО)

5692
ГЕРБ няма да инициира или подкрепи импийчмънт на президента Радев (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Във връзка с предложения, информации, спекулации и коментари ви уведомявам, че днес имаше заседание на изпълнителна комисия на ГЕРБ. Ние като партия и парламентарна група да не инициираме и да не подкрепяме процедура по чл. 103, ал. 2 от Конституцията на Републиката, известна като процедура по импийчмънт." Това заяви на извънредна пресконференция в централата на партията вицепремиерът Томислав Дончев.

Изявлението му дойде броени часове след като президентът Радев коментира, че такава процедура би довела само до протести и ще "напълни площадите", но няма да реши проблемите в страната. ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ОБРЪЩЕНИЕ ТУК.

Менда Стоянова: Импийчмънт на този президент ние отдавна сме дали

Импийчмънт на този президент ние отдавна сме дали, още преди три години. Това каза председателя на Бюджетната комисия в парламента и де...

Аргументите за решението на ГЕРБ да не подкрепя или предприема процедура по импийчмънт могат да са юридически и политически, продължи вицепремиерът Дончев и обясни политическите:"Първо, ние не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции спрямо правомощията, уредени ото Конституцията и законите. На второ място, ние не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне. А най-важното - че ние не искаме да допринасяме за разделението на обществото."

Искам да подчертая, че войната между институциите не беше по наша инциатива, взе думата председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. "Ние нямаше как да не отговорим на предизвикателството. В никакъв случай не сммятаме, че това е от полза на България, на българските избиратели и разчитаме на разумен подход от всички, които са получили доверието на хората да ги представляват, в рамките на техните конституционални правомощия."

Actualano.com припомня, че тезата за процедура по импийчмънт се появи след изказването на депутата на ГЕРБ Георги Марков от трибуната на парламента:"Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели дали да искаме импийчмънт (на Румен Радев) или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд."ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК. То пък беше в резултат на сваленото доверие от страна на президента Румен Радев от правителството на Бойко Борисов. Причината: Кабинетът "не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в българското общество"."В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас", каза още президентът. ЦЯЛОТО ОБРЪЩЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК.

А ето как го коментира и вицепремиерът Томислав Дончев: "Как да коментирам оттегленото политическо доверие? Трудно ми е да направя коментар. Това си е политическо изказване. Такава процедура конституционно и в законите няма. От гледна точка на институционално въздействие ефектът е нулев. Това е политическо изказване. Г-н Президента оттегля доверието си от нас, ние продължаваме да работим."

Плевнелиев намекна, че Румен Радев обслужва чужди геополитически интереси

Бившият президент на България Росен Плевнелиев намекна, че Румен Радев обслужва чужди геополитически интерес: "Ако влезем в еврозоната...

В рамките на пресконференцията Даниела Дариткова се обърна и към лидера на БСП Корнелия Нинова: "През тази седмица бяхме свидетели на постове във Facebook на г-жа Корнелия Нинова, която направи воаяж в Брюксел и отрази своето посещение там, в които тя твърди, че ни е отказала нещо, за което ние всъщност не сме я канили. Ние не сме предлагали на БСП коалиция. Имаме категорично решение на Конгрес на ГЕРБ, че няма да се коалираме с Българската социалистическа партия. Всъщност, нашите колеги от опозицията в парламента БСП продължават да следват своята политика чрез внушения и мантри да привличат вниманието си върху себе си. Ние винаги сме залагали на прагматичната политика. Политика, която се провежда в интерес на хората, и ще продължим в същия дух."

Вижте цялото изказване на партийните лидери в следващото видео

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика