Гешев: В последно време всички са любезни с мен

7724
Гешев: В последно време всички са любезни с мен
Снимка: БГНЕС

"Прокуратурата има много голям потенциал, който не е ползвала много време. Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати, член сме на ЕС, така че нямам притеснения, че ще се изтощи прокуратурата. Единственото което можем да направим, е да дадем на българските гражданите това, което очакват, а то е повече справедливост. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

"Главният прокурор и прокуратурата нямат лични врагове. Няма как да се твърди, че това е някакъв реванш. Това е някаква политика на президента да не подписва указите от първия път. Не може никой да му се сърди, така че аз в това не виждам никакъв проблем, допълни Гешев относно отношенията му с президента Румен Радев.

Данаил Кирилов поиска ВСС да освободи от длъжност съдия Андон Миталов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на ВСС да бъде освободен от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания наказате...

Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е възложено да смачка една проверка, е обидно към институцията. Есемесът естествено, че беше любезен. С мен в последно време всички са любезни. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява своите действия. Ние не се притесняваме от истината, но явно други се, обясни той, илюстрирайки случая със съобщението на президентството, за който може да си припомните ТУК.

Ето какво каза още главния прокурор за случая с импийчмънта на президента:

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Банов се захвана сериозно с проверката на колекцията на Божков

Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое от къде е, какво е, отговаря ли на това, което е описано, и ще предадем цялата...

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента (Десислава Радева - бел.ред.) е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС, прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото " всяко действие действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията".

За огласените СРС-та Гешев заяви, че това са веществени доказателствени средства (ВДС), уточни той. "Това не е изключение, това е стил на поведение на тези структури, които аз ръководя", категоричен беше главният прокурор. По думите му в обществото трябва да има и другата гледна точка и ние заставаме с имената си и заставаме зад определени тези. "Дали сме прави, или не сме - ще преценят българските граждани. Ние не се притесняваме от истината", заяви Иван Гешев в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт".

7 са повдигнатите обвинения на Васил Божков засега, уточни той. "Най-вероятно една част от тази колекция е открадната от българската земя. Тя е част от българската история и е на българския народ. Там ще се окажат един куп предмети, които са незаконно придобити. Отделно ако от държавата са отнети 500 млн. лева, трябва отнякъде да се избият, бе коментарът му относно изземването на колекцията от ценни предмети на Божков. Не твърдя, че Божков е извършил убийство. Ако има събрани достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения", добави главният прокурор. Преди това обаче Фондация "Тракия" подаде сигнал към ЮНЕСКО заради изземването на колекцията.

"Ние сме направили всичко възможно към момента, в който сме имали доказателства. Ще направим всичко възможно да си го приберем. Така стана и с Арабаджиеви, Баневи, Желязков. Сръбската държава не си изпълнява задълженията. Какво сме виновни ние, че почти 6 години няма решение - безпрецедентен случай, добави главният прокурор и обясни, че за да се случва това бизнесменът Цветан Василев има сериозен гръб в Сърбия.

Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов

"Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на ...

"Истината е, че много хора са били на хранилка. Още по-трудно е да го докажеш в България. Ако тук ти трябват 100 единици доказателства, в Испания ти трябва 1, каза още Гешев. Във всяка структура има черни овце - далеч съм от мисълта, че няма в прокуратурата или в другите съдилища. Шефът на съда се казва Лозан Панов. Въпросите за проблемите в съда са към него, заяви той по повод забраната на САЩ към съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупция, която коментирахме ТАКА.

Действията на Щатите Иван Гешев определи като "партньорски", които имат за цел да подпомогнат работата на прокуратурата и борбата срещу корупция. Нено Димов е невинен до доказване на противното като всеки друг български гражданин. Колегите смятат, че ако не беше извършил деянията, за които е привлечен като обвиняем, е нямало да се стигне до водната криза в Перник. За мен като гражданин е ясно, че куп фактори са довели до тази криза. Ние се занимаваме само с наказателната част, обясни той. Битовата престъпност е вторият проблем след това, че се краде много в България.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com