Политическата скара-бира

39838
Политическата скара-бира

Преди дни българският външен министър заяви пред ИТАР-ТАСС, че България ще даде всичко от себе си за „Южен поток”. За какво е тази жертвоготовност, при положение че Европа СЕ ОТКАЗВА от потока. Хем ще се съобразим с европейските съюзници да го запрем, хем още тази година ще почнем да го строим. 

Не е вярно, че цяла България подкрепя изграждането на „Южен поток” на наша територия. Не е вярно, че има единомислие между управляващи и опозиция. Всъщност – вярно е, ако става дума за парламентарната опозиция. Извънпарламентарната такава – в лицето на Реформаторския блок, е срещу изграждането му. 

България и ЕК – изгубени в превода за „Южен поток”

Българският министър на икономиката Драгомир Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, за да обсъдят бъдещето н...

Верен на себе си, министър Стойнев постигна нови висоти като вмени на Гюнтер Йотингер твърдения, превръщащи го в ревностен защитник на проекта. На какво ли е разчитал, при положение че последва опровержение. Или натискът от изток вече изисква пълна и безогледна мобилизация без оглед на истина, логика или някакви си национални интереси. Европа се отказва, но ние настояваме да строим през юни, а може би още през май. 

Кой от днешната опозиция – парламентарна или извънпарламентарна, подкрепя полския премиер Доналд Туск за създаване на европейски енергиен съюз. Така Русия ще се види принудена да преговаря не с отделни европейски държави и доказани слаби звена, а с общ европейски субект. 

Срамно е, че доказаното слабо звено е България. Срамно е, че привиждаме стратегически съюзник в агресията на уж бившата си слънчева система срещу целия останал свят. Без няколко знайни държави и няколко световно непризнати такива. Това вероятно значи, че Европейският съюз, в който членуваме, не ни е толкова стратегически съюзник. 

Сякаш вече не е толкова трудно да определим кой къде е. Не, че беше и преди, но става все по-ясно. От Реформаторския блок са солидарни с Доналд Туск за обща европейска позиция при преговорите с Москва, което ще допринесе за по-ниска цена при доставката на газ от Русия. 

Подкрепата за тази евентуална обща европейска позиция ще доведе до намаляване на сметките на всички българи – включително на привържениците на БСП. Лидерът на ГЕРБ г-н Борисов смята, че в Европа има съпротива срещу подобна идея. Защото големите западни компании, които участвали в доставките на газ от Русия, си пазели интереса. 

Станишев: Защо Пеевски да не е евродепутат, след като Борисов беше премиер

ДПС по никакъв начин не са реагирали на моите думи от вчера. Не подготвям нова политика след европейските избори. Това заяви пред БНТ л...

Европа узрява, макар и бавно, компаниите й да претърпят известни загуби сега, вместо бъдещи по-големи загуби от сегашното бездействие. Европа опроверга министър Стойнев и даде да се разбере, че не е ревностната квачка над яйцето „Южен поток”. България може да избере път за енергийна независимост, но в момента прави всичко, за да увековечи своята зависимост. 

Скарите вече са включени. Политици пекат кебапчета за благодарния електорат. Други откриват кампанията си в чужда/братска страна, където получават орден за съвестно свършена и вероятно бъдеща работа. Ако не се класират, ще се появят техни заместители-кебапчии. Каймата не спира да се меси, а новите й етикети не са проблем.

И да имам, и да съм имала резерви към Меглена Кунева, в момента тя е на ясна позиция по оста Европа – Евразия. На противоположната позиция са всички политически клонинги, обявяващи се за алтернатива на статуквото, което ги създаде.

Автор: Славея Балдева

Оригиналът на текста е публикуван на www.slaveyabaldeva.wordpress.com

ЕК: Не се обсъжда спирането на "Южен поток"

Не се обсъжда въпросът за спиране на проекта за газопровода "Южен поток", заяви шефът на генералния директорат на Еврокомисията по ен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com