Руската мечта, която се разби на Луната

6061
Руската мечта, която се разби на Луната
Снимка: космически център Восточный

Мълчанието на властите в Русия и популярните експерти повъпроса с мисията до Луната ясно показва колко голямо е разочарованието от провала. Часове след като се разбра, че сондата "Луна-25" се е разбила, по руските телевизии продължават да се четат само сухите изречения от прессъобщението на руската космическа агенция Роскосмос - сондата е катастрофирала в Луната и "вече не съществува". Очаква се да бъде събрана и комисия, която да разследва причините за провала, пише в своя публикация по темата германската обществено-правна медия АРД.

Началникът на Роскосмос Юрий Борисов многократно подчертаваше, че кацане на южната част на Луната няма как да е непременно успешно. Дори и в разговор директно с президента на Русия Владимир Путин, Борисов каза: "Такива мисии са, разбира се, винаги рисковани. Шансът такава мисия да е успешна е около 70 на сто", припомня АРД.

Стотни от секундата може да се окажат решителни

Още: САЩ призоваха гражданите си да напуснат Беларус

Особено деликатна е последната фаза преди самото кацане на Луната. През 2019 година, според журналиста Михаил Котов, индийската сонда "Чандра-2" е катастрофирала при опит да кацне на почти същото място, на което това се случи и с руската "Луна-25".

"Всяка мисия си има огромно количество технически проблеми, които трябва някак да се избегнат. Всичко трябва да сработи по перфектен начин", обяснява Котов. Понякога става дума за десетки или стотни от секундата, за да бъдат успешни маневрите, подготвящи кацането, обяснява АРД.

Според първоначалните данни, в събота една такава маневра не е протекла по план и това е довело до провала. Докато се е опитвала да премине в нова орбита на Луната, се твърди, че сондата е променила полета си към автоматичен режим. Контактът е прекъснат и повече не е установен.

Всъщност "Луна-25" е трябвало да кацне на Луната чак в понеделник. Тя излетя от Русия преди седмица. Към средата на миналат седмица се появиха и първите снимки от нея. Първата руска мисия към Луната от близо 50 години насам се смята за важна стъпка към истинската цел - построяването на станция на Луната до 2040 година. Очакванията бяха за нови знания за възможностите за кацане на спътника, както и за изследване на водните залежи там.

Още: Британското разузнаване: Русия очевидно не е в състояние да защитава стратегически обекти дълбоко във вътрешността си

Стъпка назад за руските космически мисии

Вместо да получи нова информация, с която да напредва, Роскосмос сега се връща назад, пише АРД. След много години закъснение, мечтата да бъдат постигнати нови космически успехи със сондата "Луна-25" беше разбита. Това е горчив момент за руските космически мисии и за руската наука.

Това е и провал за руското правителство, което беше решено да докаже, че въпреки кръвопролитната война, която води в Украйна и въпреки санкциите, може да изпревари останалите велики сили в космическата битка.

 

Още: Путин се крие: Си Дзинпин ще е главната фигура на срещата на БРИКС

Източник: Дойче веле

В Русия искат всички таксиметрови шофьори да минат на "Лада", шофьорите се дърпат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Това лято Путин може да нахлуе в още една държава

Шест държави се очаква да се присъединят към ЕС през 2030-та. Как трябва да се промени Европа и защо темата е "горещ картоф"?

"Мадрид не плаща", а Каталуния цъфти. Въпреки сепаратизма

Моля, не се разболявайте в България!

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com