Страната на неограничената управленска глупост и престъпна небрежност

31942
Страната на неограничената управленска глупост и престъпна небрежност
Снимка: БГНЕС

Трябва да е ясно, че понякога хората са безсилни срещу природните бедствия. Тези сакрални думи произнесе вече бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, докато обхождаше заедно с половината правителство ударената от кални вълни Варна. Вълни, които отнеха 13 човешки живота, включително два детски.

Над месец по-късно вече имаме официално заключение защо това бедствие се случи. И заключението сочи, че трагедията стана факт не заради безмилостната природа, а заради безмилостната тъпоглавщина на хората, пишещи се за експерти и управляващи ни на всяко ниво – общинско и държавно.

Писна ми от "по-малкото зло"

Казана дума – хвърлен камък. Дваж крой, веднъж режи. Тези две хубави български поговорки отново и пак, и пак се завъртяха в глава...

Кметът на Варна Иван Портних, знайните и незнайни служители на общинска, районна и каквато там администрация в морската ни столица се сетите, районните кметове на Варна и конкретно този на Район "Аспарухово" – Йордан Александров Николов, дошъл на власт като кандидат на ГЕРБ, оцениха на 200 хил. лева живота на тези нелепо загинали хора. 200 хил. лева – толкова чакат все още в бюджета на Община Варна и толкова са определени през тази година за почистване на канали и дерета, които служат като отводнителна система. Чакат само някой да протегне ръка, да ги вземе и да ги използва за почистване. Не се намери кой. Не се намери обаче и кой да ги даде - например кметът на Варна Иван Портних и администрацията му, Общинският съвет на Варна и Бог знае който там е конкретно, а не всеобщо отговорен.

В портфолиото на г-н Николов, поместено в сайта на Район "Аспарухово", е записано следното – строителен инженер (!!!), с богат опит във въвеждането на иновативни технологии в съвременното строителство!!! Четем дословно в доклада на работната група на Варненския общински съвет какво пише в графата "Обективни причини за трагедията" - липса на иновативни проекти за захващане и отвеждане на повърхности води в рискови райони. На иновативни проекти. На такъв тип проекти, които са професионална специалност на г-н Николов.

При това положение, при този резултат - резултатът от 19 юни, 2014 година, най-малкото, което трябва да направи прокуратурата, е да заведе дело за престъпна небрежност срещу администрацията и отговорните. При по-смел прокурор дори за умишлено убийство. Но резултатът и тук е ясен – ще го онагледя с цитат пак от официалния доклад на работната група: "За период от пет години няма нито едно досъдебно производство за незаконно строителство в "Аспарухово". Прави впечатление големия брой прекратени досъдебни производства за незаконна сеч и значителното количество спрени такива."

Когато такива "случки и действия" са изключение, можем да вярваме, че Господ, съдбата или природата са били жестоки. Когато са закономерност (нали не се съмнявате колко такива случаи на властова престъпна небрежност по милиони въпроси има в България), няма как да вярваме на думи като тези на г-н Йовчев. Той отдавна доказа, че незнайно защо има "Й" в името си при ред други случаи - побоя над протестиращи в Нощта на белия автобус, случая "Лясковец". За "Аспарухово" и Варна даже може да му се брои само ежедневна глупост, не виновност. На г-н Николов и на г-н Портних обаче какво да им броим? Или по-точно колко години затвор и на кого от тях да броим? Па макар и само на хартия. Както и колко години в затвора трябва да се броят на хората, управлявали Варна в предишните 25 години? Защото отговорността е не само на г-н Портних, или на г-н Николов, или на който и да е сегашен районен кмет - тя е на всеки от предишните управлявали за срок от 25 години, както пише и в заключението на работната група.

Човешкото няма цвят на кожата и етнос

На 12 юли, в късния следобед, България изживя поредната си трагедия. Бързият влак София – Варна дерайлира при гара Калояновец. За...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com