Така няма да стане

3316
Така няма да стане
Снимка: Thinkstock

Всеки десети българин (10.7%) не получава преглед или лечение, или ги получава със забавяне заради липса на пари. Това сочат данните от българската част на европейското здравно интервю, публикувани от НСИ. В случая липса на пари значи, че или пациентът не разполага с финансови средства, или че НЗОК не покрива съответното лечение или преглед. Интервюто е проведено през 2014 г.

Ако погледнете данните за предвидените приходи/разходи по бюджета за здраве за 2017 г., сигурно ще се впечатлите, че увеличението в различните сфери на здравеопазването е осезаемо. За извънболнична медицинска помощ например са заделени 200 млн. лв., което е с 20 млн. повече от тази година. 211.4 млн. лв. отиват за специализирана медицинска помощ, а за медико-диагностична дейност 77.5 млн. лв., като това е със 7.1 млн. лв. над парите за тази година. И още. В денталната помощ отива с 24 млн. лв. повече и парите за 2017 нарастват със 147 млн. лв. За лекарства пък са отделени 798.6 млн. лв. Като приходи в бюджета за здраве са планирани общо 3 452.8 млн. лв. Това е с 248 млн. лв. повече от парите за 2016 г.

Д-р Мирослав Ненков: Здравната реформа трябва да стане с лопата и кирка

Здравната реформа трябва да стане с лопата и кирка. Такива като Москов могат да правят малки промени, но генерални – няма как да ...

Без да цитираме повече числа (бюджетът е публичен и всеки може да се запознае с него), остава впечатлението, че действително допълниелните средства, които се отделят за здравеопазване, са в духа на широко прокламираната здравна реформа. С нея сякаш само министърът на енергетиката или на туризма не се беше похвалил през времето на настоящото (вече в оставка) правителство. В действителност реалната картина на нещата е далеч по-сложна.

Подобно на образованието, където се наливат толкова много пари, а резултатът са реформи на хартия, учители, затънали в бюрокращина, и огромна неграмотност, и в здравеопазването открай време се хвърлят толкова много средства, а все така обикновеният човек не усеща и не усеща, че е получил достъп до качествена услуга.

Уж си здравноосигурен, а влизайки в болница, за всяко нещо си плащаш. Уж тази или онази пломба, тази или онази рентгенова снимка, този или онзи имплант се покриват от Здравната каса, ама пак трябва да извадиш нещо - я пари, я да почерпиш, че иначе кой-знае как ще те прегледат.

Уж тече реформа към по-добро в спешната помощ в болниците и поликлиниките, а толкова много бъдещи лекари изтичат скоросно навън, където, докато карат специализацията си, уреждат живота си.

Не знам какво ще каже на Свети Петър този, който измисли болниците да са търговски дружества

Не знам какво ще каже на Свети Петър този, който измисли болниците да са търговски дружества. Системата от здравеопазването е изградена...

И у нас остават специалисти, които са принудени да се борят със тромавата система, която увеличава бюрократичните им задължения, държи ги в сурови условия (особено в болниците и спешните отделения в малките населени места), докато пък техни колеги въртят схеми с клиничните пътеки и оперират или издават направления на корем.

Ето защо да хвърляш самоцелно пари за сектор, който се нуждае от изчукване на неравностите от селския спешен център до голямата университетска болница, е дългосрочна агония за всички по веригата.

И сега отново погледнете числата за здравеопазване за следващата 2017 година и се запитайте къде отиват тези всички пари в държавата с една от най-лошите здравни системи в Европа според Индекса на здравния потребител. Ясно е, че така няма да стане. Но тези, които почнаха "реформата", само запретнаха ръкави, а ръцете им са още в кацата с меда.

Автор: Румен Скрински

Чакащите за лечение в националната листа се увеличават постоянно

Все повече българи чакат за болнично лечение. Това показва статистическата тенденция, откакто НЗОК пусна списъците на чакащите публично...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com