Трябва ли Борисов да чака до май!

47899
Трябва ли Борисов да чака до май!

Щастливци са днешните управляващи. Както и управляващата полиция. По-възпитани протестиращи не е имала за противник никоя власт по света. Четири месеца вече хилядите на улицата се държат като на изпит по етика, естетика и художествена гимнастика. Повикат, повикат; попсуват, попсуват - на воля, и се разотидат. За такъв противник не е мечтал дори и Людвик XIV по време на така наречените "оперетни войни". Не че е лошо - с малки изключения няма размирици, не се лее кръв, няма разбити витрини. Дето се вика, нашите протестиращи са за пример на протестиращите по света. Турските, гръцките, египетските, например! Дори и във вторник, когато Конституционният съд реши, че е време и той да потанцува по нервите на хората от площада, оставяйки "мотора" на протестите Пеевски в парламента. Нищо, че истинското му място определено е в заведението, чийто шеф е братът на Орешарски*.

Като стана дума за Орешарски, той с успех конкурира по здравина на нервите търпеливите софийски протестиращи - като корабни въжета са. Защото, ако не бе така, корабът (на властта) отдавна трябваше да е потопен. А те - Орешарски и менторите му в парламента Станишев, Миков и Местан - го имат за Ноевия ковчег. Плават ли плават, без въобще да се вълнуват от бурното море на народното недоволство. Така си е, щом дори и обслужващите ги социологически агенции им докладваха, че между 76 и 85 на сто от населението не ги иска и се надява на скорошни парламентарни избори.

Стана дума и за парламента. Като Аврамов дом е - влизат си и си излизат в него като сирийски бежанци през българо-турската граница. Едни натискат бутоните на кворума с неистова жар, други бягат от тях като дявол от тамян. И като вампир от огледало!

Трети пък след обилната брюкселска вечеря се готвят за още по-обилна - този път в Москва. Пак групово. Не можеш да ги разбереш кворумокрепителите - искат ли, или не искат 42-ия парламент, кога обгрижват майчински мнозинството на БСП и ДПС в залата, и кога не искат и да чуят за него!

Напоследък сред капацитетите се води спор - кога Борисов и хората му биха спечелили повече гласове. Дали, ако парламентът се разпусне сега, или, ако се разпусне през май. Надделява мнението, че ГЕРБ трябва да се въоръжи с още търпение и да изчака избори "две в едно". Извънредни парламентарни и редовни европейски. Така, казват те, шансовете му за пълно мнозинство са по-големи. И е логично - след тежката властова зима, високите сметки за ток и парно, както и след още купища поразии (и престъпления), които Орешарски и хората му тепърва ще сътворят, 121 в пленарната зала са им в кърпа вързани. По-черногледите опонират с аргумента, че дотогава хубавците съвсем ще опропастят държавата. Не само с кражбите - в центъра и по места, не само с партийните чистки - в центъра и по места - а и със следващите заеми, които се канят да вземат. Сега наред за финансово донорство била Европейската банка за възстановяване и развитие, а да се готвела и Световната банка!

Бъркотията е пълна. Едно обаче е ясно и безапелационно. Ако Станишев, Миков, Местан, Сидеров и Орешарски останат начело на държавата още месец-два, спукана ни е работата за десетилетия напред. Помним Луканов, помним Виденов, а съвсем не сме забравили и Тодор Живков!

Ето това дисциплинираните и симпатичните протестиращи трябва да разберат! Борисов - също!

---

* Братът на Орешарски е началник на Софийския затвор.

 

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com