Турците в Германия: защо гласуват винаги за Ердоган

8970
Турците в Германия: защо гласуват винаги за Ердоган
Снимка: Getty Images

На 14 май в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори. Гражданите на страната по целия свят също имат право да участват във важния вот. Най-голямата диаспора се намира в Германия - според последното преброяване на Федералната служба по миграция и бежанци (BAMF) отпреди 5 години, във Федералната република живеят около 2,8 милиона души с турски миграционен произход. От тях приблизително половината имат турско гражданство. Тези, които имат право на глас, ще могат да пуснат бюлетина между 27 април и 9 май в някое от 14-те задгранични представителства на Турция в Германия.

Този път не е изключено дългогодишният президент Реджеп Тайип Ердоган да загуби. Негов основен опонент е Кемал Кълъчдароглу, политик от кемалистко-светската Републиканска народна партия. Той е и кандидатът на опозиционния Национален алианс.

Силната база на Ердоган в Германия

В Германия обаче Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) могат да очакват категорична победа. Защо това е така?

Метин Ширин живее в Кьолн от 43 години. Той е работил в заводите на "Форд" четири десетилетия и се е занимавал с активна синдикална дейност. Ширин е гласувал за Ердоган преди и смята отново да го направи, разказва той пред ДВ: "През последните 20 години симпатиите ми към ПСР продължават да нарастват."

"Хората от турски произход в Германия гласуват непропорционално за Ердоган. Това е реалността", обяснява Юнус Улусой от Центъра за турски изследвания и проучвания на интеграцията (ZfTI) към Университета Дуисбург-Есен. На конституционния референдум през 2017 г. около 63% от турците в Германия подкрепиха предложенията на Ердоган. В същото време резултатът му в Турция беше малко под 51 процента. Допитването трансформира Турция от парламентарна в президентска република. А на изборите за държавен глава през 2018 г. почти 65% от гласовете в Германия отидоха за Ердоган. В Турция подкрепата за него бе 52,6 процента.

Не навсякъде в чужбина обаче тенденциите са същите като в Германия. На вота през 2018 г. Ердоган спечели едва 17% от гласовете в САЩ, 21% във Великобритания, 29% в Катар и 35% в Иран.

Какво е обяснението?

Важен фактор за подкрепата за ПСР е развитието на Турция под лидерството на Ердоган, посочва Ширин, който е много доволен от ситуацията в родината си в области като здравеопазване, транспорт и отбрана. Дори сравнява днешна Турция с Германия от едно време: "Властите, болниците, магистралите бяха наистина невероятни. Винаги сме съжалявали, че не можем да видим нещо подобно в Турция. През последните 20 години обаче наблюдаваме, че нашите болници и магистрали отговарят на световните стандарти." Други неща, като например консулските услуги, правата на турците в чужбина и възможността да се "откупиш" от военна служба също са се подобрили значително в ерата на Ердоган, казва Ширин.

Към това трбява да добавим и фокусирането на германското общество върху турската общност в страната, добавя Юнус Улусой. Според него много германци дори не се опитват да разберат електоралното поведение на консервативните турци. "Италианците, живеещи в чужбина, също имат право да гласуват. В Италия на власт дойде дяснопопулистко правителство, но никой не знае как са гласували италианците в Германия", казва той.

Изглежда, че Ердоган запълва празнината, оставена от германската държава, смята Улусой. "След 60 години на политиците все още им е трудно ясно да признаят тези хора и да им кажат: "Вие принадлежите на тази страна, независимо дали сте основатели на BioNTech или сте тийнейджъри, буйствали в новогодишната нощ."

Социоложката д-р Сабрина Майер посочва и това, че дълго време процедурите по натурализацията на хората от турски произход не са били опростени. Това е в контраст с подхода към други имигрантски групи - като германските руснаци, например.

Електорално поведение и протест

"Тези фактори водят до това, че особено младите хора от трето поколение в Германия гласуват за Ердоган, включително и като форма на протест", казва Улусой. Метин Ширин, избирателят на ПСР от Кьолн, потвърждава извода му: "През последните години консервативните хора бяха изолирани от германските политически партии заради Ердоган. Това е много тъжно развитие. Това изключване естествено предизвика реакция. Хората в определен момент започнаха да подкрепят Ердоган именно заради това".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com