Уважението към учителя гради по-добро общество​

4232
Уважението към учителя гради по-добро общество​
Снимка: БГНЕС

Знаете ли, има много простички неща, с които обаче като общество все още трудно се справяме. Едно от тях е уважението към институцията на учителя. Такова ни липсва и към лекаря, и към полицая, и към кварталния магазинер. Липсва ни, тъй като изисква усилие, а българинът обича, когато всичко му се случва с по-малко усилия.

Днес като че ли за учителя започва да се говори с повече разбиране и отношение, най-сетне започват и някакви реформи в сферата, но все още сме радикално далеч от истината.

В следващите четири години учителските заплати ще нарастват, обеща министърът

Учителските заплати постепенно ще нарастват и през 2021 г. ще достигнат до 130% от средната работна заплата за страната. Това заяв...

И не, уважението не е тривиална категория, която можем да изтрием от дъската - трябва да го възпитаме в себе си, в децата си, в обществото си. Трябва да го поставим най-отгоре в моралния си свят и да го храним с добри примери, за да оцелява, тъй като там горе често пъти е ветровито и студено.

Дългогодишно нерешаваните въпроси на образованието, проблемните ученици, също толкова проблемните им родители, бумащината, в която затъва учителят, демотивиращото възнаграждение и влошената обществена среда все по-дълбоко човъркат в авторитета на професията. Тя трябва да е съзнателно търсена иначе все още си остава непривлекателна по отношение на условията, които предлага.

Хората, които стоят зад нея обаче подготвят всички останали членове на обществото ни. И ако то не отвръща поне с благодарност и уважение, тогава просто нямаме общество. Тогава просто нямаме хора с ценностен хоризонт, нямаме личности, а само индивидуалности.

Днес младите учители, започващи работа в системата, са напълно наясно с какво се забъркват, но стават част от нея заради онова чувство, че може да дадеш, да си полезен другиму. Учителите, които са вътре в системата, ежедневно се борят срещу нейното обратно течение и полагат усилия всеки ден за една по-добра България. Преподавателите, които системата е пенсионирала, остават в душата си учители до края на дните си. Всички тези хора, повярвайте ми, не искат нищо, а заслужават толкова много.

Защо учебната година започва точно на 15 септември?

Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация у малки и големи - това е първият учебен ден в България. Денят не е ...

Уважаеми читатели, днес е 15 септември - повод да проверим колко струваме като нация през уважението ни към учителя.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com