Въпреки войната: Украинската икономика вече се съживява

6888
Въпреки войната: Украинската икономика вече се съживява
Снимка: Getty images

Последиците от руската агресия срещу Украйна, която продължава повече от година, се отразяват и в магазините от веригата “Новус” в Киев. След 24 февруари 2022 година те бързо се изпразниха - веригите за доставка бяха прекъснати, а паническото запасяване с продукти доведе до недостиг.

"През февруари и март нашите магазини се превърнаха в нещо повече от място за купуване на храна", казва управителят на "Новус” Олексий Панасенко. "Те бяха място за срещи, острови на стабилност." Междувременно рафтовете отново са добре заредени.

Васко Кръпката изнася концерт в Киев

Певецът Васко Кръпката замина за Украйна, където ще изнесе концерт утре, на 1 март. Самият той съобщи това в своя Facebook профил. Уточ...

Част от икономиката се възстановява с бързи темпове

След като през пролетта украинската съпротива принуди руската армия да се изтегли от столицата, секторът на търговията на дребно и икономиката като цяло започнаха да се възстановяват. Данните на Европейската бизнес асоциация на Украйна, която обединява повече от 1000 чуждестранни и украински компании, потвърждават това. До края на май миналата година 47% от компаниите вече са възобновили напълно дейността си, а други 50% работят, макар и с ограничения.

Но през октомври Русия нападна с ракети енергийната инфраструктура на страната, което доведе до прекъсване на електричеството и сериозни проблеми за тежката индустрия. Това е една от причините икономиката да се срине с една трета през миналата година - най-резкият спад от обявяването на независимостта от Съветския съюз през 1991 г. През втората година на войната съществува заплаха от пореден спад, въпреки че той ще е в много по-малък мащаб. Икономистите прогнозират спад на БВП с до 5 процента или дори лек ръст, съобщава “Ройтерс”.

Украйна разчита на генератори и на сделката за зърното

Липсата на надеждни енергийни доставки продължава да бъдат основна пречка. Стоманодобивният завод “Арселор Митал” в Кривой Рог е добър пример за това в какво голямо бреме могат да се превърнат прекъсванията на електрозахранването. В момента производството му е едва около 25% от предвоенните нива. По данни на Министерството на икономиката през миналата година в страната са внесени 669 400 генератора, които да подготвят страната за прекъсвания на електричеството. Олексий Панасенко казва, че 52 от 82-та филиала на “Новус” вече разполагат с генератори за ток.

Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО в дългосрочен план

"Украйна ще стане член на НАТО в „дългосрочен план“, казва ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг, предава Daily Mail в ...

Още през лятото правителството демонстрира по-голяма увереност за икономиката, особено след споразумението за износ на зърно, договорено с помощта на ООН. Това спаси селското стопанство, което преди войната осигуряваше около 12% от БВП на Украйна и около 40 процента от износа. В средата на февруари обаче износът на зърно за сезон 2022-2023 г., който продължава от юли до юни, спадна с 29,3% до 29,7 млн. тона.

Огромният ръст на военните разходи, включително и за заплатите на военнослужещите, също е дал тласък на икономиката, казва Виталий Вавришчук от инвестиционната къща ICU. По данни на Съвета за национална сигурност през миналата година Украйна е похарчила около 1,5 трилиона гривни (равняващи се на около 40 млрд. евро) за отбранителния си сектор. Това съответства на около една трета от БВП. Десетки милиарди долари чуждестранна помощ също са предоставени за балансиране на бюджетния дефицит и за модернизиране на въоръжените сили на Украйна.

Ключовият стоманодобивен сектор е сред най-тежко засегнатите

Правителството на президента Володимир Зеленски призова страните-донори спешно да съставят планове за възстановяване на страната още през тази година. Условията за това обаче не са никак добри. Между 40 и 60% от мощностите в енергетиката са извън строя.

Стоманодобивният сектор, който традиционно е важен стълб на украинската икономика, е сред най-тежко засегнатите. Преди войната Украйна беше 14-ят по големина производител на стомана в света. Две водещи предприятия за производство на стомана - “Азовстал” и "ММК Илича” в Мариупол, бяха разрушени и обявиха несъстоятелност. Тези, които са останали, се борят с прекъсванията на електрозахранването. Заводът на “Арселор Митал” в Кривой Рог, разположен на около 400 километра югоизточно от Киев, бе ударен от три руски ракети през декември. Един работник загина. Добивното съоръжение в освободения район е осеяно с мини, а свързаната с него инфраструктура е повредена. Логистиката също представлява огромен проблем за компанията, която преди е изнасяла до 80% от продукцията си.

Анализ: Ако САЩ се задоволят с по-малко от разгром на Путин, проблемът остава

Героичната съпротива на Украйна срещу първата година от пълномащабното нахлуване на Русия в страната и руските поражения продължават да...

Русия блокира черноморските пристанища, необходими са нови маршрути за износ през Полша. Въпреки това "Арселор”, най-големият чуждестранен инвеститор в Украйна, иска да остане в страната. Най-големият работодател в Кривой Рог, родното място на Зеленски, е запазил своите 26 000 служители въпреки спада в производството и планира да инвестира 130 млн. долара през тази година.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com