Защо в Германия идват толкова много украинци? Ето каква е месечната помощ за бежанци там

13346
Защо в Германия идват толкова много украинци? Ето каква е месечната помощ за бежанци там
Снимка: Getty images/Guliver

Общият брой на украинците, избягали от страната си заради войната, започната от Русия, е между 5,6 и 6,7 милиона. Според данните от август 2023, в Германия са били регистрирани общо 1,08 милиона от тях. Тя е и страната в ЕС, приела най-много бежанци от Украйна. На второ място в ЕС е Полша, която е приела с 968 000 украински бежанци, а на трето е Чехия - с 365 000 души. Данните са от нов доклад на Центъра за икономически стратегии в Киев (CES), а "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) помества на страниците си информация за него.

Според доклада приблизително всеки седми украинец е напуснал родината си след началото на войната, а милиони остават вътрешно разселени. Смята се, че около 1,3 млн. украинци живеят в Русия и Беларус, а останалите - основно в страните от Европейския съюз. По-голямата част от бежанците са висококвалифицирани жени и техните деца. 18% са на възраст между 35 и 49 години.

Защо точно Германия?

Защо толкова много украинци се насочват тъкмо към Германия? Вероятно една от основните причини са по-щедрите помощи, които се получават в страната. Авторката на изследването Дария Михайлишна посочва: "Много държави ограничиха помощите, но Германия е изключение."

Още: Путин иска повече земя. ЕС се надпреварва да е пръв

Само за сравнение: 56% от украинските бежанци, живеещи в Полша, в момента получават държавна помощ, а в Германия този дял е 76 процента. 62% от украинците в Полша казват, че помощта, която им се отпуска, не им е достатъчна, за да покриват основните си нужди. В същото време едва 9% от бежанците в Германия смятат помощите си за недостатъчни. Средната стойност за всички останали страни от ЕС по този показател е 23 процента, посочва ФАЦ.

Какви са помощите за бежанците?

В Германия бежанците от Украйна имат право на месечна помощ в размер на 502 евро за възрастен и между 318 до 420 евро за дете (т.нар. Bürgergeld), както и на още добавки - например за наем и отопление. На други места - например в Чехия - помощите вече бяха намалени заради затрудненото финансово състояние на страната. Предлагат се и бонуси на завърналите се - инструмент, който в момента изпробват Ирландия и Швейцария.

Още: Руска ракета уби двама чуждестранни доброволци в Източна Украйна

Именно готовността за завръщане на бежанците в разкъсваната от войната Украйна е въпрос, който притеснява Киев. Управляващите се опасяват, че липсата на квалифицирани работници може да се превърне в най-голямата пречка пред скъпо струващото възстановяване на Украйна, пише ФАЦ.

Каква част от украинците желаят да се завърнат в родината си?

Според проучването на Центъра за икономически стратегии, 63% от избягалите от войната украинци планират да се завърнат в родината си. Но важен критерий за това остават условията на живот в Украйна. Предполага се обаче, че колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще спада и готовността за завръщане. С ръста на доходите навън желанието за завръщане намалява, а някои виждат и по-добри възможности за своите деца в чужбина, отбелязва ФАЦ.

Според изследването, между 1,3 до 3,3 милиона украинци могат да останат в чужбина. Тяхното отсъствие би коствало на украинската икономика между 2,7% и 6,9% растеж на брутния вътрешен продукт.

Още: Танк "Леопард" принуди два руски танка да отстъпят (ВИДЕО)

Ръст на молбите за убежище

Междувременно подадените молби за убежище в Европа нарастват. В така наречения ЕС+, в който влизат Европейският съюз, Норвегия и Швейцария, през първото полугодие на 2023 са били регистрирани общо около 519 000 молби - от граждани на различни страни. Това е с 28% повече, отколкото през същия период на миналата година, съобщи базираната в Малта Агенция на ЕС по въпросите на предоставяне на убежище (EUAA). Институцията очаква до края на годината да бъдат регистрирани над 1 милион молби, ако съществуващата тенденция се запази.

Най-големият дял от молбите за убежище се пада на Германия - страната е получила около 30% от тях. На второ и трето място са съответно Италия и Франция. Приблизително 44% от молбите са били подадени от граждани на Сирия, Афганистан, Венецуела, Турция и Колумбия.

 

Още: Мнение от САЩ: На Украйна може да й остават само 30 дни за контраофанзивата

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com