Честванията за Ботев ще започнат с триизмерно лазерно шоу и на нова дата

1451
Честванията за Ботев ще започнат с триизмерно лазерно шоу и на нова дата
Снимка: Община Враца

Триизмерно лазерно шоу ще даде началото на честванията на Ботевите дни във Враца. То ще бъде посветено на българската писменост и публицистичната дейност на Христо Ботев. Предложението бе направено от кмета Калин Каменов по време на първото заседание на Ботевския организационен комитет, което се проведе днес. Досега Ботевите тържества започваха  на 27 май с изпращането на участниците в Националния поход Козлодуй –Околчица. Тази година те ще започнат на 24 май.

„В последните няколко години положихме усилия културната програма да е ориентирана към повече млади хора, за да бъдат възпитани в дух на родолюбие. Тъй като Ботев не е само революционер, но и публицист, предлагам тази година началото на честванията да бъде поставено в Деня на българската просвета и култура – 24 май, като се проведе и 3Д мапинг шоу“- коментира кметът Каменов. По предложение на Областният управител Малина Николова ще бъде създаден мултимедиен продукт, проследяващ историята на Ботевите дни през годините във Враца.

Врачани ще плащат по-ниски данъци за автомобили

Общинският съвет във Враца наложи изменение в Наредбата, която визира промени в законодателството по отношение на данъка върху превозни...

Ще бъде подготвена изложба със събрани съчинения и произведения на изкуството, посветени на поета революционер Христо Ботев. Tази идея бе поднесена от директорът  на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски. По традиция, в рамките на Ботевите тържества, се провеждаше Национален конкурс рецитал за Ботева и революционна поезия. Тази година Младежкият дом, който е домакин и организатор на поетичния конкурс, ще проведе гала вечер на лауреатите от конкурса.

В рамките на първото заседание на Ботевския организационен комитет заместник-кметът Петя Долапчиева инициира преобразяване на изсъхнали дървета в дворове на учебни заведения, по подобие на дървото в близост до площад „Христо Ботев“. Идеята бе възприета от скулптура Милен Василев, който също е част от Ботевския организационен комитет.

 Както в предходните години, така и тази , ще се проведе шествието на детските и юношеските мажоретни състави, както и инициативата „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев“.

В програмата на Ботеви дни 2019 отново присъстват традиционни инициативи като изложби, конкурси, ботевска работилница, спортни прояви. Следващото заседание на организационния комитет ще се проведе на 18 февруари, като на него отново ще бъде дискутирана програмата на честванията на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му. За първа година откриването на Ботевите дни във Враца ще започне на 24 май

Бюджетът на Враца е приет, над 3 млн. лева отиват за нов обществен транспорт

С  29 гласа „за“ и 6 „против“ бе приет бюджетът на Община Враца за 2019 година. Решението бе взето на редо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com