X
 
 

Нова история за Пепеляшка от село Боденец

1686 0
photo of Нова история за Пепеляшка от село Боденец
Снимка: личен архив
Понякога и детските приказки стават реалност. Така се случва и с Мирослава Ценова от малкото мездренско село Боденец .Тя успява да реализира детската си мечта и открива свой бутик и модна линия в столицата на модата Милано.

Историята води своето начало от малкото село Боденец и основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Мездра. След това желанието ѝ да се занимава с мода я отвежда в "Техникум по текстил и облекло" Враца с профил " Моделиране и конструиране на облеклото".

Днес Мирослава е на 36 г., но не се отказва от корена си: "Аз съм селско чадо. Вълшебното детство премина на село. Благодарение на баба ми на 5-6 години, можех да използвам крачната машина в къщи, плетях и бродирах, както и помагах в целия процес по изработването и боядисването на домашната прежда“.

През 2000 г. на националния конкурс "Мода и време" в Шумен печели първа награда в раздел "Авангардна мода". Започва работа в известно модно ателие в София, като едновременно с това изучава фотография. Практиката в ателието я научава на всичко - шиене на копчета, гладене, изработване на илици. Дават й възможност да разработи и някои от собствените си идеи.

"Никога не съм искала да напускам България", разказва Мирослава, "но понякога животът поднася изненади и там идва големия шанс – заминава за Италия. Записах курсове по италиански и след година започнах да изучавам моден дизайн в "Европейски институт за мода" в Милано". Там среща съпруга си, а малко след това се ражда и синът ѝ Дойчин. "Нямахме баби и дядовци наблизо, затова се наложи да напусна работа и да се грижа за него. Това беше и най-доброто решение в живота ми. Не след дълго отново се върнах към моята страст в модно ателие, където отговарях за цялостното изработване на дрехи по поръчка".

Шансът ѝ подава отново ръка през 2018 г. – получава покана от генералното консулство на ЮАР в Милано, за участие със собствена колекция в модно ревю-спектакъл по повод месецът на културата на Южна Африка в Милано. След това следват още няколко покани и сега вече нейните модели се продават в бутик в модната столица. Характерно за тях е, че са повлияни от българската народна шевица, съчетана с пищни африкански мотиви, събрали в себе си слънчевите тонове на природата. Дрехите изработва сама - от скицата до крайния продукт.

Мирослава Ценова е един от основателите на "Българска асоциация за културен обмен" в Милано. Танцува народни танци и пее народни песни във Фолклорна работилница “Ритмика“. През 2017-та година в дует с Мария Начкова печели сребърен медал от националния фолклорен конкурс "Пиленце пее" в категорията за певци непрофесионалисти. Пише поезия.

“Мечтая много, но избягвам да правя планове", допълва талантливата жена. "Не обичам да планирам живота, разбрах, че мога да контролирам само собствените си действия. Научих се да оставям нещата просто да се случват и да посрещам последствията, като си взимам най-доброто от тях, колкото и негативни да са те. Започнах да гледам и по-различно на провалите, на практика няма грешки, а ситуации, благодарение на които трупаш знания и опит. Спрях и да се страхувам, и започнах да се забавлявам, предизвиквайки себе си", завършва тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално