X
 
 

Враца се поклони пред героите на Съединението

2274 0
Враца се поклони пред героите на Съединението
Снимка: за actualno.com Ан.Костова
Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България започна пред паметника на загиналите във войните, известен на врачани като „Лъвчето”, с участието на представителна  войскова част от Военно формирование 54 990 във Враца и духов оркестър при Народно читалище „Развитие 1869”- Враца, съобщи кореспондентът на Actualno.com.

Исторически факти за Съединението припомни Луиза Тозлушка, историк и старши учител в СУ „Никола Войводов” – Враца. В словото си тя заяви: „Уникално от историческа гледна точна точка Съединението е безпрецедентен пример и акт на смелост в името на една велика цел. Това е едно от най-дръзките и достойни събития, които нашата държава помни. В чисто човешки план този акт показва, че българите са взели съдбата и бъдещето си в свои ръце и са дали категоричен знак, че Европа трябва да се съобразява с един малък, но силен народ на Балканите. От дистанцията на времето всеки от нас трябва да потърси поуките от тази дата – една от тях е, че когато преодолеем вътрешните противоречия, боричкания и интереси, като народ сме във състояние да постигнем велики цели”.

Велико Търново ще чества 134 годишнината от Съединението (ПРОГРАМА)

На 6 септември 2019 год. Велико Търново ще отбележи 134 годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Организато...

В словото си за празника кметът Калин Каменов каза: „Днес си честитим празника, развяваме знамената, но все по-рядко се замисляме за смисъла и тежестта на думата заедно. Улисани в ежедневните си битовизми, рядко се замисляме каква сила притежаваме всички ние. Днес все по-често ни обединява песимизма, а не силата, която носим в себе си - позитивизма, който всеки носи в себе си. Днес не е нужно да умираме, да се жертваме и да оставяме дом и роднини далеч, за да търсим свободата, тя е тук, в нас, в душите и умовете ни, стига да я разбираме и да вярваме в общите ни сили. Ккогато повярваме, че всеки един от нас е Съединението, всеки един от нас е успеха, всеки един от нас е бъдещето, тогава няма сила, която да попречи Съединението да  бъде истинската сила, която да превърне България в развиваща се и просперираща силна, европейска  държава.

Но трябва вяра. Затова преди толкова години вярата е била онази сила, с която нашите предци са тръгвали напред, вярата в Родината, в Бога и в доброто. Ако днес бъдем по-големи родолюбци от консуматори, ако сме по-силни и вярващи християни отколкото атеисти, ако бъдем днес по-скоро горди, а не песимисти, то тогава нашата Родина ще бъде такава, че нашите предци, дали живота си за нея, гледайки ни там високо от небето, ще се гордеят с нас.

Затова никога не забравяйте, че всеки един от нас е Съединението и силата, не позволявайте празника да бъде на 6 или 22, празникът трябва да бъде всеки ден, всяка сутрин, с дъха , който поемаме за всеки следващ ден. Вярвам, че можем и ще го докажем. Не забравяйте, че Съединението прави силата. Честит празник!”

Вазовото стихотворение „Новото гробище над Сливница” прозвуча в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

С нестандартно събитие отбелязват Деня на Съединението в Бургас

С подарък – книга ще може да си тръгне всеки, който присъства на концерта по повод 134 години от Деня на Съединението. Той се орг...

Пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя. На честването присъстваха народни представители от врачанско, общински съветници, ръководители на местни институции и културни организации, както и много граждани, ученици и деца.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...