56 хил. мейла годишно са следени от американските служби

7664
56 хил. мейла годишно са следени от американските служби

56 хил. електронни пощи са били следени незаконно от Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) всяка година, показват декласифицирани съдебни документи. Те разкриват, че съдия от Съда за следене на външното разузнаване е определил тази програма на АНС като нелегална през 2011 година. Следените комуникациите били между хора, които нямали връзка със заподозрени в терористична дейност лица, пише Стандарт Нюз.

Съдът за следене на външното разузнаване, чиито решения обикновено остават класифицирани, е заявил, че е възможно АНС да е нарушила закона заради това, че е събирала лични имейли в периода между 2008 и 2011 година.

САЩ следят 75% от интернет трафика в страната

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ има възможност да проследява около 75% от американския интернет трафик при дейността си ...

Служители в разузнаването, пожелали анонимност, казват пред Би Би Си, че това натрупване на имейли всъщност не е нарочно, а се дължи на технологичен проблем. Агенцията не е можела да отдели съобщенията между американци, които не са имали пряка връзка с тероризъм и така АНС e събирала десетки хиляди изцяло вътрешни кореспонденции всяка година, разкриват документите на съда.

В решението си съдия Джон Бейтс критикува АНС заради нарушаването на личното пространство. Съдът заключва, че събирането на данните нарушава четвъртата поправка в американската конституция, която забранява "неоснователното претърсване и изземане". Съдебните документи са били разпространени от американските власти след отправено запитване по силата на закона за достъп до информация.

След разкритията на Сноудън през юни по-рано този месец президентът Барак Обама обеща да осигури повече прозрачност за шпионските програми на САЩ с "подходящите реформи", за да гарантира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com