Алцхаймер мори Китай

7866
Алцхаймер мори Китай

През 2010 г. в Китай е имало повече хора с болестта на Алцхаймер, отколкото във всяка друга страна, и два пъти повече случаи на други слабоумия, отколкото е смятала Световната здравна организация.

Всъщност броят на случаите на всички видове възрастова деменция в тази държава е нараснал от 3,7 млн. през 1990 г. до 9,2 млн. през 2010 г. До този извод е стигнала международна група специалисти след първи международен анализ на епидемиологичните изследвания, пише New Scientist.

Китай ще изпрати втора жена в Космоса

Китай ще изпрати втора жена в Космоса в най-дългата си мисия до момента, съобщиха официални представители в момент, когато страната р...

Това са много лоши новини за Китай, в който 90% от възрастните се намират под грижите на семействата си – китайските старчески домове са затворени за тези, които имат близки, независимо че голямата миграция от селата към градовете е нарушила традиционната структура на семействата.

Тези цифри са резултат не само от застаряването на китайското население, но и от политиката на властите.

Когато една страна пристъпи към модернизация, смъртността започва да спада, а раждаемостта – да расте. След известно време последната също се снижава (включително от съответните мерки на правителството) и двата показателя се изравняват, но преди това настъпва демографски срив и хората от определена възрастова категория са повече от другите.

В КНР това се е случило през 50-те и 60-те години на ХХ век, след които последвало рязко спадане на раждаемостта през 70-те, което впоследствие получило подкрепа във вид на политиката „едно семейство – едно дете”. В резултат Китай е застарял много по-бързо от другите страни с аналогично ниво на доходите – например Индия.

И Китай страда от наводнения

Наводненията са проблем на само в Европа в началото на юни. През последните няколко дни в резултат от проливните дъждове пострадаха 10 ...

Но според прогнозите към 2033 г. броят на немощните и зависимите, основно възрастни, в КНР ще превиши броя на хората в трудоспособна възраст. И новото изследване говори за това, че те ще се нуждаят от повече грижи, отколкото е очаквал Китай.

Колкото по-старо е населението, толкова повече се разпространява деменцията – в застаряващия Евросъюз броят на случаите е нараснал от 4,9 млн. до 6,3 млн. само от 2004 до 2010 г.

В Китай ръстът на този показател е съпоставим с този в Европа и САЩ. Според оценките през 1990 г. от деменция са страдали 1,8% от китайците на 65–69 години и 42,1% във възрастовата група 95–99 години. През 2010 година тези показатели са били съответно 2,6% и 60,5%.

Експанзията на деменция в Китай може да отразява и подобряването на диагностиката, и влиянието на урбанизацията с нейното затлъстяване, диабет и не особено здравословна екология. И ако е вярна хипотезата за това, че затлъстяването в зряла възраст е рисков фактор за деменция, то в бъдеще показателите в Китай ще нараснат с 20% над сегашните предсказания.

Китай готви скорошен пилотиран полет в Космоса

Китай ще изпрати трима души в Космоса в средата на юни, за да експериментира космически модул, което ще е нов етап по пътя към национ...

 Резултатите от изследването са публикувани в сп. Lancet.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com