Богатите са по-малко религиозни

5828
Богатите са по-малко религиозни

Социологическа агенция „Ромир” оповести резултатите от допитване, проведено както в Русия, така и в много други държави по света в рамките на мащабното ежегодно международно допитване „Глобален барометър на надеждата и отчаянието”. Допитването е обхванало голяма част от населението на земята, около 70%, и дори само това го прави интересно, пише вестник “Российская газета”, цитиран от Стандарт нюз.

В него са участвали 50 000 жители на Земята от 57 държави. На всички е зададен един единствен въпрос: „Независимо от това дали сте посещавали богослужение или не, смятате ли се за религиозен човек, не религиозен или убеден атеист?”

Ще се изучава ли религия в училищата?

Министерството на образованието, младежта и науката и Светия синод все още не са единодушни по въпроса за изучаването на религия в уч...

В глобален мащаб резултатите смело могат да бъдат записани като актив на свещенослужителите от всички изповедания. Повече от половината от жителите на планетата ни (59%) се смятат за религиозни. Едва всеки четвърти - пети жител на Земята (23%) казва, че е не религиозен човек – тоест вярващ в Бог или някаква висша сила, но не се идентифицира с конкретна религия и не спазва религиозни обреди.

Според нивото на религиозност държавите са разделени на „богати” и "бедни”. От изготвена от социолозите графика може да се види, че само Бразилия, Македония и Армения не се отнасят към групата на бедните държави в света. Не особено богата Армения е посочена за най-религиозната. Що се отнася до Бразилия, тя напусна лагера на бедните държави преди 15 години. Във втората десетка на „най-религиозните” страни са Грузия, Пакистан, Афганистан, Молдова, Колумбия, Камерун, Малайзия, Индия, Полша, Южен Судан. От тях само Полша и Колумбия са държави със средно икономическо равнище.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com