Ще се изучава ли религия в училищата?

4266
Ще се изучава ли религия в училищата?

Министерството на образованието, младежта и науката и Светия синод все още не са единодушни по въпроса за изучаването на религия в училищата.

Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че министър-председателят Бойко Борисов е поръчал в проекта за Закона за образованието да бъде включено задължителното изучаване на религия в училищата. По думите на духовните това все още не е случило, тъй като според министерството  било „много рано” за въвеждане на религията в учебната програма. „Според мен те не знаят ползата от този предмет”, каза митрополитът.

В своето предложение Светия синов на Българската православна църква е дала възможност на учениците, които не желаят на изучават религия, да изберат предмета „Етика”.  "Ние не говорим, че всеки родител трябва да запише своето дете да изучава православна религия. Ние предлагаме за изучаване да се изберат няколко одобрени от закона в България традиционни вероизповедания", заяви Ловчанският митрополит.

По думите му в райони с компактно мюсюлманско население и в момента децата изучават своята вяра. Духовникът е дълбоко убеден, че всяко дете трябва да има възможност да изучава своята религия, а училищата не предлагат такава опция. "Системата, каквато е сега, не води до нищо. Малък процент деца изучават религия, а желаещите са много повече", допълни той.

"След 10-20 години днешните деца ще бъдат хората, които ще управляват страната и каквато бъде тяхната нравственост, такова ще бъде и обществото, такава ще бъде и държавата. Колко години трябва да минат, колко поколения трябва да изпуснем? Двадесет години вече минаха, за тези години едно поколение е израснало", заяви още митрополит Гарвиил.

Бдение пред Синода срещу титлата "архонт"

Инициативната група, която започна събирането на подписка срещу решението на Светия синод да легализира архонтите, проведе мълчаливо мо...

Сега предстои още една среща между двете страни, на която окончателно трябва да се реши спорният въпрос, надява се владиката.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com