Броят на джихадистите във войната в Сирия расте

21529
Броят на джихадистите във войната в Сирия расте

Джихадистките групи в Сирия, въпреки ограничения им брой, продължават да играят ключова роля в мотивацията на борците-бунтовници и увеличават техния технически опит, твърдят източници от сирийската въоръжена опозиция, пише в свой обзорен материал ливанския "Нау Лебанон", цитирана от "Денешен".

Повечето от тях са сирийци, но в редиците им има и чуждестранни добороволци, като някои от тях изпълняват и нападенията срещу силите, лоялни на президента Башар ал-Асад, предаде КРОСС.

"Тяхната сила е в това, че не се страхуват да умрат", казва Джамал Ибрахим Ада, 35-годишен лидер на буновническата Свободна сирийски армия (ССА), който се бори в северния град Алепо. 

"Онзи ден бяхме нападнати от снайперистки огън. Муджахидин в тъмнината на нощта успя да влезе в сградата и да го убие. Преди това никой от моите бойци не можа да го направи. Дойдох да умра тук", каза ми той през смях", твърди Ада.

Понякога муджахидините си сътрудничат с други бунтовници в борбата със силите на Асад, но също така и самите те извършват някои свои операции.

"Това добре проработи", казва Ибрахим. "Ако ми свършат боеприпасите, те ще ми дадат от техните. Но когато атаката приключи, всеки си отива в своята база".

Тези мъже не поддържат контакти с медиите, въпреки присъствието им във всички области, които държат бунтовниците. Джихадистките групи контролират своите комуникации чрез радикални уеб-страници, като в техните редове най-често има антиамерикански настроени хора, предимно от Ирак или Афганистан.

В една вила в близост до границата с Турция стоят около двадесетина от тях - някои изглеждат по-скоро като западняци, а други са с много тъмна кожа.

Движат се с китайски мотоциклети, на чиято задна седалка има черно знаме, което описва джихадистката им вяра. "Няма Бог, но Бог и Мохамед са пророци на Бога".

Веднага насочват оръжието си към някой, който иска да установи контакт с тях - с или без камера.

Местен трафикант казва, че "е помогнал на десетки чужди джихадисти" да преминат границата с Турция.

В голяма къща наблизо се намира Абу Саид, един от лидерите на сенчестата ислямистка групировка "Фронт Ал-Нусра". 

"Не говорете за "Ал-Нусра". Може да бъде опасно, дори и за вас", казва ни той смеейки се след като му бе поставен такъв въпрос от журналист.

В доклад на лондонската фондация "Карнеги" се твърди, че мнозинството бойци в джихадистките групи са сирийци, а чуждестранните бойци са между 1,200 и 1,500 членове.

Казват, че тези групи снабдяват с оръжие и пари, но и с "етнорелигиозни" компоненти сирийското въстание, като привличат много бойци, сред които и бивши членове на Свободната сирийски армия и други от чужбина.

Обучени в Ирак и Афганистан, тези джихадисти знаят как се правят коли-бомби и много добре са научени как стават бомбените нападения срещу режима.

Не случайно отговорността на двойната бомбена атака станала преди време в самия център на Дамаск бе поета от джихадистката група "Таймо Ансари ал-Ислям" (Събор на партизаните на исляма).

Междувременно и "Ал-Нусри" пое отговорност за нападенията, съдейки по изявлението на нейни ръководители, което бе публикувано онлайн в четвъртък.

Групата твърди, че изпълнили повечето самоубийствени атентати, сред които и двойният атентат в Дамаск през май, когато загинаха 55 души.

Групировката "Ал-Нусри" пропагандира насилие в съчетание с антизападна реторика, приета от "Ал-Кайда".

"Ако западните страни ни бяхте помогнали още от самото начало, те нямаше да бъдат тук, защото не ни трябват. Уверявам ви, че след нашата победа, те няма да представляват проблем. Но ако правят проблеми, ще се справим с тях", заяви генерал Ахмед ал-Фадж за агенция "Франс прес".

Доказателство за това е окупирането на ГКПП - "Баб ал-Хава" на границата с Турция от джихадистката група под командването на Абу Мохамед ал-Абси, която издигна там черно знаме. По-късно, независимо, че от бригадата "Ал-Фарук", която е част от ССА, им наредиха да напуснат пункта, те отказаха да го сторят. Няколко дни по-късно тялото на Абси бе открито в близък дол.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com