Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

25974
Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?
Снимка: istockphoto.com

Агнешкото месо заслужава специално внимание поради изключителния си вкус. Към него се добавят различни зеленчуци като картофи, моркови, патладжани.

Асортиментът от ястия от агнешко месо е много голям: агнешка плешка или бутче на фурна, агнешко със зеленчуци, агнешко в бира, в кисело мляко, агнешко гръбче в марината от естрагон, агнешко със сос от дрян, с чесън.

Тънкости в готвенето

За да остане агнешкото сочно и меко, се използват различни маринати. Това може да бъде марината от зехтин, напоена със смес от чесън, различни билки и подправки. Може също така да приготвите марината със соев сос и чесън или смес от зехтин и риган. Минималното време за мариноване е 1 час, но най-добре е месото да се маринова поне 10 часа. То не трябва да се пече твърде дълго, ще стане сухо. Препоръчва се агнешкото месо да се пече на скара няколко минути - но да се задушава и вари с „къкрене“ много дълго и на слаб огън.

Как се сервира агнешко?

Агнешките ястия трябва да се сервират веднага, тъй като агнешката мазнина се втвърдява много бързо. Подходяща гарнитура са домати и чушки, нарязани на тънки ивици тиквички и печени на скара. Полива се с плодови сосове; също с ягодови, малинови, къпинови.

Прясно агнешко месо - да изберем

Подправки и билки за агнешко

За ястия с агнешко изберете някои от тези подправки, за да се балансират взаимно: бахар, джинджифил, магданоз, розмарин, мащерка, черен пипер, чесън, градински чай, шафран, риган, майорана, горчица, лук, кимион и кардамон.

Подходящи са и универсални подправки за месо, подправка от ядки, хмели-сунели (смес от копър, босилек, дафинов лист, майорана, кориандър, магданоз, шафран, чер пипер, целина, мащерка, лечебен исоп, мента, лют червен пипер). За нестандартна рецепта можете да добавите към маринатите соев сос, вино, винен оцет или различни растителни масла.

Подправка за агнешко на фурна

Често агнешкото се пече на едно голямо парче. Добавете основен набор от подправки и билки, но риганът, шафранът и мащерката не са излишни. Може да добавите резени лимон или синапено семе. За да освежите специфичната миризма на месото, готвачите съветват първо да го мариновате, като добавите кимион към подправките за марината – богатият му аромат ще ви помогне да се справите с нежеланите миризми. Можете да добавите хмели-сунели, кимион и кориандър.

Подправки за агнешко шишче на скара

Подправка за барбекю може да се направи от лук, сол, пипер, кориандър, босилек. Лукът по принцип е важен компонент за ястие, което ще се приготвя на скара; сокът от него прави ястието по-меко и сочно. Може да се използва както чер, така и червен пипер, подходящ е лютият. Кимионът като подправка за ястията на барбекю трябва да се добавя към маринатата в началото на готвенето, тъй като вкусът му се развива с времето под въздействието на топлина. Босилекът обикновено е подходящ за всяко месо.

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Подправки и билки за задушено агнешко

Към задушеното агнешко добавят: червен пипер, смлян чер пипер, бахар, кориандър, дафинов лист. И не забравяйте зеленчуците.

Подправки за пържено агнешко

Пърженото се приготвя бързо, ако се използва младо агнешко. Подправки за агнешко пържено: бахар, смлян кориандър, сладък червен пипер, сух босилек. Може да ползвате известната подправка хмели-сунели, тя ще се впише идеално в това ястие. Ако планирате да запържите прясно месо, тогава трябва да го доведете до златисто-кафява коричка и след това да го поръсите с подправки. Нарязаните зеленчуци се добавят към готовото ястие.

Подправки за агнешка чорба

Няколко минути преди края на готвенето добавете подправки към чорбата. Това може да бъде или готова универсална подправка, или отделни подправки, съчетани, като се вземат предвид личните предпочитания. Най-често към чорбата се добавят кориандър, кимион, лют пипер, бахар, куркума, шафран, дафинов лист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да научим кучето да не лае по всеки?

Експерт отговори на въпроса защо жените наистина се нуждаят от секс (18+)

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com