Чешки медии: ЧЕЗ е в ръцете на престъпници и ТИМ

16616
Чешки медии: ЧЕЗ е в ръцете на престъпници и ТИМ

Част от "ЧЕЗ България" е в ръцете на "най-голямата престъпна организация", бие тревога чешка медия, предаде БГНЕС.

Групата ТИМ контролира 25% в българската компания "ЧЕЗ Електро" и 5% дял в "ЧЕЗ Разпределение". Това показват данните от финансовия отчет на "ЧЕЗ България" за последното тримесечие на миналата година, който е на разположение на изданието Е15. ТИМ са се сдобили с тези дялове на фондовия пазар.

Елитни войници започнаха да налагат реда

ТИМ е създадена в началото на 90 година, първоначално като фирма за охрана. Основана от бившите членове на елитно военноморски части Тихомир Иванов Митев, Иво Георгиев Каменов и Марин Великов Митев. От началните букви на техните първи имена се състои името на тяхната компания. В началото на 90-те години те се наложиха като охранителна фирма, каза редакторът на разследващия портал bivol.bg. Атанас Чобанов за Е15.

Още през 2005 тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю предупреди за "бизнеса" на ТИМ в грама, която по-късно беше разпространена от Уикилийкс. Посланик Пардю определя групата като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаващи се с пране на пари, трафик на наркотици или проституция.

Българският Ян Палах донесе гласността

"Те се промениха, опитвайки се да се очистят. Престъпните дейности се преместиха в сферата на легалния бизнес", казва днес Чобанов, който работи за разследващ портал от Париж. Предполага се, че ТИМ използва пари от пенсионните фондове собствени инвестиции, което е забранено от закона.

Доскоро обикновените българи имаха много малко възможности да научат нещо за бизнеса на ТИМ, медиите не пишат много за групата. Това се промени с "българския Ян Палах". Това е млад мъж, който се самозапали през февруари в знак на протест срещу дейността на ТИМ: "За медиите това е повратна точка", казва Чобанов.

36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред кметството на Варна, черноморския град, в който е седалището на ТИМ. Горанов се превърна в човешка факла в знак на протест срещу корумпирания кмет на Варна Кирил Йордания, който е свързан с ТИМ. "Българите излязоха на протест срещу високите цени на тока. Но това, което се случи във Варна, е нещо съвсем различно. Това са протести срещу мафията", коментира Чобанов.

Собствениците на ТИМ се считат за едни от най-богатите и най-влиятелните бизнесмени в страната. Тяхната империя включва авиокомпания, банка, медии. Оборотът им се оценява на 2 милиарда евро. За тях работят около 30 хиляди души.

ЧЕЗ не счита, че има основание за вземане на лиценза им

Нямаме нито едно нарушение, заради което заслужава по закон да ни се отнеме лицензът. Това казват в свои становища пред Държавната коми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com