ЧЕЗ не счита, че има основание за вземане на лиценза им

4722
ЧЕЗ не счита, че има основание за вземане на лиценза им

Нямаме нито едно нарушение, заради което заслужава по закон да ни се отнеме лицензът. Това казват в свои становища пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разпределителното предприятие „ЧЕЗ Разпределение“ и крайният снабдител „ЧЕЗ Електро“.

„Винаги сме спазвали всички законови задължения, поради което сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лицензията. Това удостоверяваме и пред регулатора чрез предадените правни си становища и други документи,“ каза Томаш Плескач, директор на дивизия „Разпределение и международни дейности“.

Нови цени на тока може да има от 1 март

Новите цени на електрическата енергия могат да бъдат факт от 1 март, заяви днес на брифинг министърът на икономиката в оставка Делян ...

Основанията за отнемане на лицензията трябва да бъдат много сериозни като сред тях са поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с ел. енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация в заявлението за издаване на лицензията. Нарушенията, за които регулаторът упреква дружеството ЧЕЗ, са по-скоро формални.

„Вярваме, че след като проучи предоставените от нас документи и отрази и други обстоятелства, независимата регулаторна комисия ще преосмисли намерението си и ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза. Ние бихме искали да останем и занапред надежден и прозрачен партньор на българските институции и на българското общество,“ допълни Плескач.

Ето защо дружествата на ЧЕЗ в България имат желанието да вземат предвид всички препоръки на регулатора, въпреки че през 2006 година техният бизнес модел беше одобрен от редица компетентни власти, както от вече споменатия регулатор, така и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, припомня Агенция "Фокус".

Групата ЧЕЗ разбира сегашната ситуация в България, но в никакъв случай не се чувства отговорна за нея и то поради няколко причини – високите сметки за електроенергия бяха причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период отново поради празниците. Цените не бяха увеличени от началото на тази година, те бяха увеличени с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) считано от 01.07.2012 г. с повече от 13 %, основно поради подпомагането на възобновяемите източници. Цените на електроенергията за битови потребители в България са изцяло регулирани и най-ниски в целия Европейски съюз. Българските компании на ЧЕЗ получават от общата стойност на фактурата по-малко от 10%, а останалата част отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите.

Прокуратурата проверява ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про

В 11:00 часа екипи на прокуратурата започнаха проверка в електроразпределителни дружества от групите на ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про. Това каз...

Как може цената на тока да падне реално и за дълго време - вижте мнението на специалистите от Института за енергиен мениджмънт (EMI) - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика