Европейската икономика тръгва нагоре през 2013 г.

6026
Европейската икономика тръгва нагоре през 2013 г.

Краткосрочните перспективи пред икономиката на ЕС сочат, че тя остава уязвима, но се очаква постепенно завръщане към растеж на БВП през 2013 г. и допълнително засилване през 2014 г.

За 2012 г. се прогнозира свиване на БВП с 0,3 % в ЕС и с 0,4% на годишна основа в еврозоната. Растежът на БВП през 2013 г. се очаква да бъде 0,4% в ЕС и 0,1% в еврозоната. Безработицата в ЕС се очаква да остане на много високо равнище. Това се посочва в Есенна прогноза за периода 2012—2014 г.

Двойна рецесия грози Западните Балкани

Западните Балкани са изправен пред опасност от двойна рецесия тази година, след като сръбската икономика се сви в 2.5%, а възстанов...

Големите вътрешни и външни дисбаланси, натрупани през годините преди кризата, намаляват, но този процес продължава да влияе на вътрешното търсене в някои държави членки, а икономическата активност се различава значително в отделните държави. Същевременно конкурентоспособността, загубена през първото десетилетие на ИПС в някои държави членки, постепенно се възстановява, така че се очаква прогресивно засилване на растежа на износа, успоредно на набиращата сили световна търговия. По-нататъшният напредък при консолидирането на публичните финанси съдейства за този процес на балансиране.

През прогнозния период се очаква предприетите структурни реформи да започнат да дават плодове, а усъвършенстваната архитектура на ИПС да продължи да укрепва доверието. Това ще проправи пътя за една по-силна и по-равномерно разпределена експанзия през 2014 г. Растежът на БВП през 2014 г. се очаква да бъде 1,6 % в ЕС и 1,4% в еврозоната.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен заяви: „Европа преминава през труден процес на възстановяване на макроикономическото равновесие, който ще продължи още известно време. Нашите прогнози са за постепенно подобряване на перспективите за растеж на Европа от началото на следващата година. Няколко важни политически решения поставиха основите за укрепване на доверието. Напрежението на пазара спадна, но няма място за самодоволство. Европа трябва да продължи да съчетава благоразумната фискална политика със структурни реформи, за да се създадат условия за устойчив растеж, който да намали безработицата от сегашните недопустимо високи равнища.“


Лека тенденция към възстановяване през 2013 г.

След свиването на икономиката, отчетено през второто тримесечие на 2012 г., икономическата активност не се очаква да се възстанови до края на годината. Растежът на БВП през 2013 г. вероятно ще остане съвсем слаб, след което ще се засили до известна степен през 2014 г. Очаква се нетният износ да продължи да допринася за растежа. Прогнозите сочат запазване на слабото вътрешното търсене през 2013 г. и засилване едва през 2014 г., тъй като то продължава да бъде ограничавано от процеса на намаляване на задлъжнялостта в някои държави членки и на преразпределянето на ресурсите между отделните сектори. Този процес се очаква да остави своя отпечатък и върху пазара на труда. Прогнозира се безработицата да достигне до малко под 11% в ЕС и до 12% в еврозоната през 2013 г., макар и с големи разлики между отделните държави членки.

Въпреки че в ЕС като цяло разходите за финансиране са ниски, те се различават съществено между отделните държави. С последните политически решения напрежението спадна, въпреки че трудностите в някои части от банковия сектор и слабата икономика вероятно ще продължат да оказват влияние върху предлагането на кредити.

Цените на енергията и увеличенията на косвените данъци продължават да бъдат основни фактори за инфлацията на потребителските цени през последните няколко тримесечия. Натискът на основните вътрешни цени обаче е по-слаб и се очаква инфлацията да се забави до под 2 % през 2013 г.

Напредък в областта на фискалната консолидация

Отбелязва се напредък в областта на фискалната консолидация. Дефицитът по консолидирания държавен бюджет през 2012 г. се очаква да спадне до 3,6% в ЕС и до 3,3% в еврозоната. Наличната информация от бюджетите за 2013 г. сочи за продължение, макар и със забавен темп, на процеса на консолидация, като средната стойност на дефицитите по консолидираните държавни бюджети се очаква да бъде 3,2 % от БВП за целия ЕС и 2,6% за еврозоната. Това се отразява и в структурното подобрение на бюджетното салдо, което в целия ЕС се очаква да бъде с 1,1 процентни пункта от БВП през 2012 г. и с 0,7 процентни пункта през 2013 г., а в еврозоната — съответно с 1,3 процентни пункта и с 0,9 процентни пункта. Държавните дългове през 2012 г. възлизат средно на 93% от БВП в еврозоната и на 87% от БВП в ЕС. За 2013 г. се очаква този дял да нарасне до 95% от БВП в еврозоната и до 89% в ЕС, но да се стабилизира след това.

Силните политически мерки на национално равнище и на равнище ЕС и напредъкът в реформата на институционалната рамка на ИПС намалиха рисковете от влошаване на перспективите пред икономическия растеж. Доверието и бъдещите перспективи пред растежа обаче ще бъдат засегнати, ако равнището на заетост се окаже по-ниско от очакваното. От друга страна, предвид неотдавнашните политически решения, напрежението на финансовия пазар в ЕС може да отслабне по-бързо, а доверието може да се повиши в по-голяма степен от предвиденото, което би оказало положително въздействие върху вътрешното търсене. По отношение на прогнозираната инфлация рисковете изглеждат до голяма степен балансирани.

Гарантирано ли е бъдещето на Гърция в еврозоната?

Докато вниманието е насочено към президентските избори в САЩ, в Европа ще има друг важен вот, този път в гръцкия парламент, който може...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com