Да осиновиш дете… 4 пъти

18074
Да осиновиш дете… 4 пъти

Actualno.com продължава своята рубрика в месеца на добрите новини.

Започнатата съвместна инициатива с Национална мрежа за децата ще опита в рамките на кампанията за наградите "Златна ябълка" да отвори сърцата на българите и да ги накара да повярват, че лъчите на надежда не са спрели да проникват в сивото ни ежедневие. 

Където има деца, трябва да има книги

Actualno.com продължава своята рубрика в месеца на добрите новини. Започнатата съвместна инициатива с Национална мрежа за децата ще оп...

В продължение на един месец, до знаковия 1 юни (Денят на детето), ние ще ви разказваме за силата на доброто и за всички негови герои.

Днес ви представяме историята на Илияна Кълева. Тя е лекар-педиатър от ”Бърза помощ” и единствената българка, осиновила 4 деца. Още като момиче разбира, че заради заболяване на костите не може да стане майка по общоприетия начин. И решава, че един ден ще даде цялата си майчинска любов на изоставено дете, за да има то шанс за нормален живот.

След като завършва образованието си и куп специализации, тръгва по тежкия път на осиновяването. Няма претенции за възраст, здравословно състояние и етнически произход на детето. Новината, че е избрана за майка на 5-месечния Иван идва във вихъра на здравната реформа през 2000 г.

Илияна трябва да започне частна практика като общопрактикуващ лекар. Няма сигурни доходи, разходите са повече от приходите. ”Ако много искаш да имаш дете, но има проблем и то се появи в такава криза, ще се откажеш ли от него”, е отговорът на Илияна към всички, които й се чудят как без сигурни доходи в панелка от 60 квадрата ще се грижи за бебето.

Месецът на добрите новини започва

Идва месецът на добрите новини. Actualno.com, заедно с Национална мрежа за децата, ще опита в рамките на кампанията за наградите "Злат...

След 5 години Иво, който се оказва с тежка астма, се размечтава за братче и другарче в игрите. Пътят на бюрокрацията, свързана с осиновяването, този път извървяват двамата заедно, а съдбата ги среща с Божидар. Двете братчета заедно учат в предучилищна група, после и в училище.

В трети клас вече искат сестричка. Когато тримата отиват да вземат Дидка от социалния дом, се разминават с тъжно момченце, оказва се кръвно братче на сестричката им – година по-малко от тях. ”Ние като семейство няма ли да направим нещо”, питат момчетата майка си. Емил е в процедура по осиновяване, но Илияна предупреждава персонала да й се обадят, ако кандидат осиновителите се откажат от него. Те наистина се отказват. Така от 2010 г. четирите деца заедно живеят в своя приказен замък – панелен, само от 60 квадрата, но в него има всичко най-ценно за един щастлив живот – майчина загриженост и много, много любов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини