Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По кое време на деня е по-добре да се яде захар

27 май 2024, 21:40 часа

Редовната консумация на твърде много захар може да доведе не само до наддаване на тегло, но и до куп здравословни проблеми.

Захарта се съдържа в почти всичко от зърнени закуски до хранителни добавки, хляб и десерти. Въпреки че малките количества от нея могат да бъдат удоволствие, прекаляването с тази съставка може да бъде вредно за вашето здраве.

Диетологът Соня Бакши коментира кой е най-подходящият момент за консумация на сладко.

Най-подходящият момент за консумация на сладко

"Прекомерната консумация на захар може да доведе до дисбаланс в нивата на кръвната захар, което от своя страна може да причини промени в настроението, умора и дори когнитивен спад. Хроничната консумация на големи количества захар също е свързана с възпаление в тялото, което е рисков фактор за сърдечни заболявания, разстройства на настроението и различни видове рак и може да доведе до затлъстяване и хормонални дисбаланси, които засягат плодовитостта", предупреждава д-р Бакши.

Какво се случва, ако се откажете от захарта за месец, година или завинаги?

Човешкото тяло метаболизира захарта по начин, подобен на алкохола, превръщайки хранителните въглехидрати в мазнини. С течение на времето това може да доведе до мастно чернодробно заболяване, което може да причини диабет и сърдечни заболявания. Освен физическите ефекти, д-р Бакши обяснява психологическото желание за захар.

„Често награждаваме себе си и децата си със сладки лакомства, което създава положителна връзка между захарта и удоволствието. Това засилва цикъла на глада за захар, което затруднява прекъсването на навика.“

Много хора жадуват за сладки храни за закуска, като зърнени храни или печива, в търсене на бърз прилив на енергия и настроение. Д-р Бакши не съветва сутрин да се яде сладко.

„В тези сладки храни липсват други хранителни вещества, които могат да балансират ефектите на захарта, което води до скокове в кръвната захар“, казва специалистът, добавяйки, че след нощното гладуване телата ни са по-чувствителни към въглехидратите, което прави захарта още по-лош избор сутринта.

Въпреки че няма универсално правило, д-р Бакши споделя, че е най-добре консумацията на захар да е по-близо до обяда.

"В началото на деня метаболизмът обикновено е по-активен, така че преработваме захарта по-добре. Освен това, консумацията на захар по време на тренировка може да помогне за насърчаване на възстановяването на мускулите. Въпреки това, за да останете в рамките на дневния си прием на захар и да поддържате здравословен баланс, трябва внимателно да наблюдавате порциите си", казва специалистът.

Посягането към сладкиши след вечеря може да изглежда като безобидно удоволствие, но д-р Бакши предупреждава за вредата от този навик. За някои това може да доведе до храносмилателни проблеми като подуване на корема и газове. Освен това сладките десерти могат да нарушат крехкия баланс в червата.

Експертът отбелязва, че консумацията на захар вечер може да наруши съня, който е жизненоважен за възстановяване на физическата сила, здравия метаболизъм и имунната функция.

"Захарта не трябва да се демонизира. Нейната консумациятатрябва да е съзнателна. Контролирайки порциите, можете да се насладите периодично на сладки лакомства, без да компрометирате здравето си", казва специалистът.

Какво се случва, ако спрете да ядете захар: 12 промени в тялото

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес