Гюл: Турция ще строи АЕЦ или ВЕЦ до българската граница

10970
Гюл: Турция ще строи АЕЦ или ВЕЦ до българската граница

Турция ще строи АЕЦ или ВЕЦ до българската граница. Това каза турският президент Абдула Гюл по време на пресконференция с българския му колега Росен Плевнелиев, който е в Турция на официално двудневно посещение, предаде БЛИЦ.

Гюл заяви, че "в известна степен България е енергийно зависима страна". "Затова обсъждаме проекти от ядрената енергетика и газовата област", уточни той.

Югоизточна България си отдъхна: Турция се отказа да строи централа на границата

Турция няма да строи и топлоелектрическа централа в град Игнеада в граничещия с България окръг Къркларели, след като по-рано се отказ...

Имайки предвид проекта за изграждане на ТЕЦ или АЕЦ близо до град Инеада, който бе потвърден от Росен Плевнелиев, турският президент каза: "Разбира се, ние работим по всички тези въпроси, но едно трябва да е сигурно - всички тези проекти трябва да бъдат съобразени със съответните екологични изисквания и доклади."

Двамата държавни глави обсъдиха на четири очи въпроси в сферата на енергетиката, съвместните инфраструктурни проекти и образованието, включително и проблема с дипломите на турски студенти в българските висши училища.

"Ако българската страна изпитва нужда от енергийни източници, ние няма да останем безучастни. Дадох информация на президента Росен Плевнелиев за възможността за трансфериране на енергийни източници от района на Кавказ, Каспийско море през Турция за западния пазар през България", каза още Гюл.

Българската страна е много притеснена от инвестиционното предложение за изграждане на ТЕЦ в град Инеада, в близост до Резово, каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг пред български журналисти в Анкара, предаде „Фокус”.

Резово на бунт срещу турските АЕЦ и ТЕЦ

Бунт срещу АЕЦ на българо-турската граница се организира във Фейсбук. Протест срещу изграждането на ТЕЦ и АЕЦ в Турция ще се пров...

Президентът Росен Плевнелиев е изразил притеснението по време на срещата с министър-председателя на Република Турция Реджеп Ердоган и е каза, че дори вече е имало гражданско неподчинение заедно със съседите от другата страна на границата от турските села.

„Притеснени сме, искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект. Ние го сигнализираме навреме и очакваме от тук нататък да бъдем информирани и очакваме едно сериозно отношение”, каза президентът. В момента се твърди, че има инвестиционно предложение, което е в турското министерство на икономиката и същевременно и турското министерство на околната среда ще се занимава с тази тема.

„Това, което се изисква по правилата, ще бъде спазено – т.е. да има оценка за въздействие на околната среда по възможно най-високите стандарти, но на нас това не ни е достатъчно. Ние искаме от сега да сигнализираме, че България има сериозен проблем с този проект и се надяваме на тази ранна фаза на изпълнение нашите турски приятели също да ни подкрепят”, каза Плевнелиев. България трудно би могла да спре един частен проект, ако той отговаря на всички изисквания, но би могла, заедно с турското министерство на околната среда и водите, наистина да изследва всичко в зоната и по този начин да го пренасочи, да го препозиционира на друго място.

„Разбира се аз съм много притеснен от факта, че точно това място е избрана за ТЕЦ на въглища, където ние имаме една изключителна природа и най-чистите плажове по Черноморието. Проектът е на ранна фаза и ние ще следим следващите стъпки”, допълни президентът Росен Плевнелиев.

Искаме участие в екооценката на турската ТЕЦ край Резово

Министерството на околната среда и водите ще иска да участва със свое мнение и становище в оценката за въздействие върху околната ср...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com