Гърция одобри нови тежки икономии

5101
Гърция одобри нови тежки икономии

Гръцкият парламент одобри нов пакет с тежки съкращения на разходите и данъчни увеличения, въпреки протестите на десетки хиляди граждани, които излязоха по улиците на Атина, предаде радио „Гласът на Америка”.

Депутатите одобриха мерките малко след полунощ в четвъртък. Предвижда се увеличаване на някои от данъците. Освен това ще бъдат съкратени над 13 милиарда евро, като ще бъдат засегнати част от привилегиите на държавните служители и пенсиите.

Гарантирано ли е бъдещето на Гърция в еврозоната?

Докато вниманието е насочено към президентските избори в САЩ, в Европа ще има друг важен вот, този път в гръцкия парламент, който може...

ЕС настоява, че мерките за икономии са нужни, за да може Гърция да получи поредния транш от международната спасителна помощ и да избегне банкрута.

153 гласа в 300-местния парламент се оказаха достатъчни за приемането на новия план за икономии в размер на 13,5 милиарда евро. Сега в Атина предстои друг важен вот. В неделя депутатите трябва да гласуват проектобюджета за 2013 година. Ако депутатите го приемат, то те ще отворят пътя за отпускането на поредния транш от спасителната помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 31,5 милиарда евро.

В същото време еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен призна, че дългът на Гърция, който се очаква да достигне 189% от БВП през следващата година, не е устойчив и кредиторите на страната скоро ще трябва да се изправят пред този проблем. В същото време Рен отхвърли възможността за ново реструктуриране на гръцкия дълг, пише вестник „Катимерини”.

„Не може да се отрече, че дългът ще става все по-неустойчив, ако не бъдат предприети нови мерки”, посочи еврокомисарят.

Ако искате да спасите Гърция, спрете да й давате пари

Спасителната програма за Гърция е сериозно дерайлирала. До края на текущата година икономиката на страната ще бъде с една пета по-малк...

Оли Рен заяви, че има „четири глави” по отношение на Гърция, които трябва да бъдат затворени през следващите седмици. Първите две от тях са фискална и структурна. Третата е свързана с бюджета за 2013 година, а четвъртата касае въпроса за устойчивостта на дълга.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com