Испания е все по-близо до пълно спасяване от ЕС

4884
Испания е все по-близо до пълно спасяване от ЕС

Испания е все по-близо до пълномащабно спасяване от партньорите си от ЕС. Във вторник лихвите по краткосрочните облигации на страната достигнаха почти рекордни нива, а един от най-важните региони на страната е готов да поиска финансиране от Мадрид.

Борбата на Испания да сложи финансите си в ред става все по-отчаяна. Страната няма да може да плаща до безкрайност подобни високи лихви за обслужването на своя дълг.
Случващото се в Испания повлича със себе си и Италия, която е смятана за твърде голяма, за да бъде спасена.

Опасенията за Испания се отразиха на курса на еврото и на европейските акции. Европейската валута падна под 1,21 долара за втори пореден ден. Натискът се засили и от решението на международната рейтингова агенция „Мудис” да преразгледа своите прогнози за кредитните рейтинги на Германия, Холандия и Люксембург.

Междувременно Каталония, където се произвежда около една пета от БВП на Испания, призна, че няма да успее самостоятелно да се справи с финансовите си проблеми. През втората половина на годината изтича падежът на заем от 5,76 милиарда евро, а през ноември трябва да бъдат платени още 2,61 милиарда евро.

„Имаме проблеми с финансирането. Министерството на финансите трябва да помогне на регионите, тъй като ние на него даваме своите данъци”, заяви говорител на регионалния министър на икономиката.

В края на миналата седмица Валенсия поиска помощ. Според анализатори възможно е още няколко от 17-те автономни региона на Испания да се обърнат към Мадрид за финансиране.

Министърът на финансите на Люксембург Люк Фриден заяви, че еврозоната е готова да се намеси и да помогне на Испания. Той посочи, че до момента не се е работило по възможен спасителен пакет за испанското правителство, но лидерите на еврозоната трябва да са готови да действат бързо.

„В подобни трудни времена като сегашните, ситуацията трябва постоянно да се следи. Трябва да сме готови да реагираме във всеки момент”, каза Фриден.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле и неговият испански колега Луис де Гиндос проведоха среща в Мадрид. Те заявиха, че високите разходи по обслужването на испанския дълг не отразяват стабилността на икономиката и обещаха да работят за задълбочаване на интеграцията в борбата с дълговата криза.

Айриш индипендънт

Германия одобри помощта за испанските банки

Германският парламент одобри с голямо мнозинство европейския спасителен пакет на стойност 100 млрд. евро за затруднения банков сектор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com