Испанското правителство отказа на Каталония референдум за независимост

6024
Испанското правителство отказа на Каталония референдум за независимост

Премиерът на Испания Мариано Рахой отхвърли искането за провеждане на референдум относно самоопределянето на статута на автономната област Каталония и евентуалното й излизане от състава на страната. Това искане бе изпратено на Рахой от ръководителя на региона Артур Мас, предаде РИА Новости.

През януари 2013 г. парламентът на Каталония прие декларация за суверенитета на региона. В подкрепа на независимостта гласуваха 85 депутати, 41 се обявиха „против” и двама се въздържаха. Това решение създава прецедент, на базата на който Каталония планира през 2014 г. да проведе референдум. През май конституционният съд на Испания удовлетвори искането на централното испанско правителство да прекрати действието на каталонската декларация.

Гибралтар остава национален приоритет за Испания

Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргало заяви пред испанския парламент, че британската колония Гибралтар остава „н...

„Обединяващите ни връзки не могат да бъдат разкъсани, без да се стигне до огромни финансови загуби”, отбеляза испанският премиер в отговора си на писмото на Мас. Посланието на Рахой представлява официален отговор за предприетата през юли инициатива. Посочва се, че според държавното законодателство право за провеждане референдум има само централното правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com