Какаовите растения изчезват поради стареене

5921
Какаовите растения изчезват поради стареене

Остаряването на градините и ефектите от климатичните промени са сред бедите, които заплашват съществуването на какаото по света. Това потвърдиха в Абуджа изследователи от Съюза на страните производителки /Copal/. Те бият тревога заради тази култура, предаде БГНЕС.

Устойчивостта й е "заплашена от много ограничаващи фактори", по-специално от "остаряването на плантациите, ефектите от климатичните промени и голямото въздействие на паразитите", както и недостатъчното финансиране на изследванията, според Нага Кулибали /Naga Coulibaly/, генерален секретар на организацията.

"Ако няма здрав отпор на заплахите, без съмнение до 50 или най-много 100 години какаото ще остане в историята", казва той.

Според него насажденията трябва да се обновят с "нови видове, устойчиви на вредители". Тази помощ би могла да дойде от страна на шоколадовата индустрия и правителствата на страните производителки.

Според последните предвиждания за реколтата 2011–2012, която ще е готова през септември, Международната организация за какаото /ICCO/ разчита на 3,99 милиона тона, за разлика от по-раншни очаквания за 3,961 милиона тона.

Въпреки това добивът ще бъде с около 7% по-нисък от кампанията през 2010–2011 г.

Падането на добивите се обяснява с намаляването на производството в Кот д`Ивоар – какаов производител номер едно в света.

Заедно с Бразилия, Камерун, Доминиканската република, Габон, Гана, Малайзия, Нигерия, Сао Томе и Принсипе образуват Копал /Copal/, чието седалище е в Лагос, Нигерия.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com