Лавров: Игнорирането на резултатите от референдума в Косово е грешка

4690
Лавров: Игнорирането на резултатите от референдума в Косово е грешка

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес във Виена, че е грешка да се игнорират резултатите от референдума в Северно Косово, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Смятам, че те са сигнал и за Прищина, и за Белград, и за всички, които се опитват да окажат международно съдействие за решаване на всички аспекти на ситуацията /в Косово/", заяви Лавров.

Сърбите в Северно Косово свикват референдум въпреки натиска на Белград

Въпреки несъгласието на официален Белград и международната общност, четири общини в Северно Косово с предимно сръбско население решиха ...

Резултатите от референдума в Северно Косово потвърждават, че решаването на косовския проблем е възможно само с преки преговори между заинтересованите страни, завиха днес представители на руското външно министерство, коментирайки референдума на 14 и 15 февруари в четири сръбски общини в Северно Косово по въпроса дали местното население приема косовските институции.

Според предварителтните резултати от референдума при избирателна активност 75 процента над 99 процента от гласувалите са заявили, че не признават прищинските власти.

Референдумът в северната част на Косово приключи късно снощи. Той бе организиран в четири общини населени предимно с етнически сърби. В избирателните списъци имаше около 35 000 души.

Представителите на ОССЕ и ЮНМИК официално съобщиха, че референдумът няма да има никакви правни последствия и поради тази причина не се интересуват от този акт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com