Медведев: Ще дойде краят и на държавните корпорации

5118
Медведев: Ще дойде краят и на държавните корпорации

"Росатом" е държавна корпорация от особен вид, която ще продължи да съществува в тази си форма доста дълго. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев в интервю за вестник "Комерсант", предаде БГНЕС.

По време на своя престой в Кремъл Медведев критикуваше държавните корпорации. "Няма да плача, когато те си свършат работата. Те са просто инструмент, юридическа обвивка, която не се използва в други страни", сподели той.

Медведев заяви, че съдбата на държавните корпорации ще бъде различна. Според него някои от тях ще се превърнат в нормални акционерни компании, като например "Роснано". Други две - "Олимпстрой" и Фонд ЖКХ – ще напуснат икономическата сцена, след като приключат задачата, за която са създадени. Медведев все пак признава, че с последната нещата могат да се проточат, защото има много работа по модернизацията на инфраструктурата и жилищния фонд в Русия. "Но рано или късно тя ще приключи своята дейност и ще бъде ликвидирана", обещава премиерът.

Но съществуват и други държавни корпорации, както казват юристите, корпорации sui generis, т.е. особен вид, посочва Медведев.

"Такава и "Росатом". Тя не е просто търговска структура, нейната дейност не е насочена само към развитието на бизнеса или решаването на социални задачи", отбелязва министър-председателят.

"Тази структура обединява както стопански, така и управленски структури: тя върши отчасти работата на министерство, отчасти задачите на бизнес компания. Такава е спецификата на ядрената енергетика и на ядрените технологии с двойно предназначение. По тази причина тя ще се запази като държавна корпорация доста дълго време", подчертава Медведев.

Той посочва, че най-сложната държавна корпорация е "Ростехнологии", защото управлява най-много имущество и служители. "Тук имам много въпроси, макар че самият аз подписах указа за нейното създаване, откакто станах президент", заяви Медведев, добавяйки, че "Ростехнологии" трябва да покаже своите най-добри страни и едва след това да се вземе решение за неговата съдба.

Припомняме, че в края на 90-те години на ХХ век руското общество беше дълбоко разочаровано от провелата се приватизация от правителствата на Борис Елцин. В същото време тогавашните анализи на водещи икономисти показаха, че частната собственост няма необходимите сили, за да развие водещите и високотехнологични отрасли на руската икономика, които могат да дръпнат страната напред и да я наредят сред водещите икономически сили.

Тези надежди бяха отлично почувствани от току-що дошлия на власт Владимир Путин и неговата администрация. През неговия мандат значително се засили ролята на държавата в икономиката. Израз на активното участие на държавата в икономическите процеси стана създаването на държавните корпорации, особено във високотехнологичните отрасли – ядрена енергетика, нанотехнологии и др., но също така и в суровинния и банковия сектори - "Роснефт" и "Внешикономбанк".

Редактор: Десислава Ушатова

Русия забрани клиповете на Пуси райът

Руски съд нареди ограничаване на достъпа до видеата към песни на феминистката пък група Пуси райът, тъй като ги счете за екстремистки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com