Русия забрани клиповете на Пуси райът

11525
Русия забрани клиповете на Пуси райът

Руски съд нареди ограничаване на достъпа до видеата към песни на феминистката пък група Пуси райът, тъй като ги счете за екстремистки, предаде БГНЕС.

Съдът в Москва постанови, че видeата, включително прословутата "Пънк молитва", изпълнена в катедралата "Христос Спасител", са "екстремистки" и нареди "ограничаване на достъпа" до тях, съобщиха руските агенции. Съдът нареди още ограничаване на достъпа до официалната страница в интернет на Пуси райът и до популярния блог на групата Livejournal, където са публикувани повечето от манифестите й и снимки от други акции.

Решението съответства на позицията на прокурорите, които информираха съда, че лингвисти са определили клиповете като оскърбителни. Материалите, определени като екстремистки, са включени в черен списък, изготвен от руското министерство на правосъдието.

В момента в списъка са включени 1500 материала, повечето свързани със забранени религиозни и ултранационалистически групи или групи, изповядващи фашистка идеология.

Две от членките на групата излежават двегодишна присъда в затвора, след като изпълнението на пънк молитвата в катедралата беше определено като хулигански акт, мотивиран от религиозна омраза.

Видеото от "Пънк молитвата", качено през февруари, се превърна в истински хит в интернет и събра милиони гледания в Ю Тюб. Пуси райът изпяха и песента "Putin Got Scared" на Червения площад и изнесоха забранен концерт на покрива на московски затвор за задържаните при протест миналия декември.

Екатерина Самуцевич, която беше осъдена за изпълнението в църквата, но беше освободена след като присъдата й беше променена в условна, нарече днешното решение на съда "пряко признание за цензура върху артистите" в Русия.

"Пуси райът"сред 100-те мислители на годината

На 16-то място в класацията на сп. "Форин полиси" "100-те мислители на 2012 г." са участничките от руската група "Пуси райът", съобщ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com