На Уолстрийт щастливи, че работят отново

2890
На Уолстрийт щастливи, че работят отново

Уолстрийт се възползва в четвъртък от добрите китайски и американски показатели за икономиките, които подхраниха оптимизма на инвеститорите и пазарът почти влезе в нормалния си ритъм след урагана Санди.  Дау Джонс /Dow Jones/ прибави 1, 04%, а Насдак /Nasdaq/ се покачи с 1,44%, предаде БГНЕС.

При затварянето индустриалният индекс Дау Джонс се покачи със 136,16 пункта до 13 232,62 пункта, а предимно технологичният Насдак добави 42,83 пункта, за да достигне 3020,06 пункта.

"Всички икономически данни са достатъчно добри и пазарът реагира на тези данни по-добре от очакваното", казва Питър Кардило от Rockwell Global Capital: "Това е добра новина за начало на месеца."

Администрацията на САЩ посочи, че новите молби за помощи при безработица продължават своя спад през четвъртата седмица на месец октомври.

Други добри новина за американската икономика: през октомври, производството се ускорява, а потребителското доверие се повишава допълнително до най-високото си ниво за годината, според Conference Board.

Според данните производителността на компаниите в Съединените щати е нараснала с 1,9% през третото тримесечие.

Промишленото производство в Китай от своя страна нарасна през октомври след два месеца на спад, сочи индексът, публикуван от Националната статистика.

"Това показва, че китайската икономика се възстановява", казва Кардило.

Индексите се повлияха и от положителните нагласи на брокери след урагана Санди, който обрули източното крайбрежие на Съединените щати, смята Андрю Фицпатрик от Hinsdale Associates.

"Хората са просто щастливи да се върнат към работата си, всичко работи почти нормално. Най-лошото е зад нас", уверява инвестиционният мениджър. "Те вярват също, че въпреки щетите, причинени от бурята, разходите за строителството ще стимулират икономиката."

По-рано АФП обърна внимание на борсовите цени на петрола, които приключиха с покачване, подкрепени от добрите икономически показатели в САЩ и данните за неочакван спад на резервите от суров петрол на страната.

Барел "лек суров петрол" /WTI/ с доставка през декември се повиши с 85 цента до 87,09 долара на борсата NYMEX.

"Неочакваният спад на запасите в САЩ е един от основните фактори, стоящи зад повишението на цената на черното злато в Ню Йорк", отбелязаха експерти. "Ние очаквахме слабото им покачване и това наистина ни изненада", допълват наблюдатели.

През седмицата, приключила на 26 октомври, резервите са намалели с 2 млн. барела, докато анализаторите прогнозираха ръст от 2,3 млн. барела.

Този доклад обикновено се публикува в сряда, но бе изместен за четвъртък поради закъсненията, причинени от урагана Санди, който помете източното крайбрежие на Съединените щати в понеделник и вторник. Бурята остави след себе си десетки смъртни случаи и доведе до мащабни прекъсвания на електрозахранването, наводнения и вероятни многомилиардни загуби.

Според анализаторите с наближаването на зимния сезон "брокерите залагат на силното търсене на суров петрол през следващите седмици заради увеличаването на производството на бензин".

От друга страна, постепенното възобновяване на работата на рафинериите по източното крайбрежие на Съединените щати, затворени по време на урагана Санди, засили тази тенденция.

Сутринта в четвъртък цената на черното злато се определяше "от добрите икономически показатели на Китай и Съединените щати в първия ден от месеца, натоварен с много индикатори", отбелязаха наблюдатели.

Редактор: Десислава Ушатова

Санди - удар и върху икономиката

Ураганът Санди се придвижва по атлантическото крайбрежие, а Вашингтон, Ню Йорк и Бостън се подготвят да посрещнат удара. Американските...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com