Няма лесни изходи от сирийския конфликт

6231
Няма лесни изходи от сирийския конфликт

Сирия е достигнала до злокобно и яростно патово положение. Със своята превъзхождаща огнева мощ и желание да убива президентът Башар Асад може да остане на власт месеци или години, като пречи на опозицията да установи контрол над част от сирийската територия и й отнеме възможността да развие единно и ефективно ръководство, смятат анализатори, дипломати и сирийци, участващи в бунта срещу режима в Дамаск.

Сирийци и регионални анализатори казват,че само със сила най-вероятно няма да може да бъде сложен край на превърналия се в непредвидим бунт, който е в състояние да нанесе удар дори, след като правителството е използвало съкрушителната си сила срещу центрове на съпротивата като Хомс, Идлиб и Дараа. Големи райони на страната са вражеска територия за правителствените войски. Противниците на режима успяха да ударят центрове на властта дори в столицата Дамаск.

Но след толкова много пролята кръв и липсата на дипломация, тъй като двете страни отказват да преговарят, няма ясен път за изход от ситуацията. Това отличава Сирия от останалите страни, пометени от регионалните арабски бунтове. Режимът остава неотзивчив към исканията на протестиращите, а възможността за външна намеса изглежда далечна. Води се война на изтощение, която с течение на времето става все по-опасна.

Много сирийци казват, че Асад не може да си позволи да спре да стреля и никога няма да може да се върне към предишното си управление, когато властта му произтичаше от връзките му с религиозно движение, бизнес интереси и страх. Ако той спре с репресиите, със сигурност гражданите ще поискат свалянето му от власт.

„Ще видим милиони протестиращи по улиците, не стотици. И режимът знае това”, посочва инженер от Дамаск, който се страхува да разкрие своето име.

Последиците от продължителния конфликт в Сирия вече се усещат в региона, където геополитическите сметки се променят. Напрежението се усеща в Ливан, Ирак, Турция и Йордания и поражда опасения, че радикалните ислямисти ще намерят нова кауза, за да набират свои последователи.

Най-бързият път за изход от ситуацията би бил ако Асад се оттегли, или ако негови приближени организират преврат. Според анализатори обаче подобно развитие е малко вероятно. Асад е изолиран от всички с изключение на най-близкото си обкръжение и изглежда смята, че стратегията му успява.

Високопоставени сътрудници на службите за сигурност, които биха могли да го свалят от власт, изглежда, че сега смятат, че съдбата им зависи от тази на президента. Сирийците изстрадаха толкова много, че едва ли биха се задоволили единствено с преврат. Те ще поискат промяна на цялата система на сигурност и е възможно да потърсят отмъщение.

„Ще видим това общество, което е тласнато в отчаяние, да прибягва до крайни мерки. Говорим за стотици хиляди хора, които са на ръба”, посочва Питър Харлинг от Международната кризисна група.

Разчитането на силата донесе само краткотрайни резултати, но на висока цена – поддръжниците на Асад са все по-разгневени на фона на рухването на икономиката.

Някои представители на групите, на които Асад разчита – сунитските бизнес елити, християнското малцинство, държавните служители и амбициозните градски жители, през миналата седмица заявиха, че са загубили вярата си в правителството и вече не вярват на твърденията му за победа.

Ню Йорк таймс

Документи разкриват участието на Асад в смазването на протестите

Появили се вероятно официални сирийски документи разкриват как президентът Башар Асад лично е подписвал планове, изготвени от кризисния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com