Половината руснаци харесват Сталин

4914
Половината руснаци харесват Сталин

Близо половината от руснаците смятат, че Сталин е изиграл положителна роля, а една трета са на обратното мнение, показва изследване на центъра Левада, публикувано във в. "Ведомости" по повод 60-та годишнина от смъртта на диктатора, предаде БГНЕС.

Според 9% от анкетираните Сталин е изиграл "безспорно положителна" роля, а 40 на сто смятат, че тя е била "по-скоро положителна". Критично настроените към Сталин руснаци са значително по-малко. За 10% от участниците в допитването ролята му е "безспорно негативна", а 22% считат, че тя е "по-скоро негативна".

"60 години изминаха, но трябва да се признае, че тази ера оставя разкъсване в нашето съзнание и подсъзнание", пише проправителственият вестник "Росийская Газета". Отношението на руснаците към Сталин остава двойствено - между осъждането на терора и репресиите и ролята му за победата в края на Втората световна война.

Управлението на Сталин е белязано от режим на терор и произвол, смъртта на милиони хора, разстреляни или убити в трудовите лагери, и депортирането на цели народи - чеченци, ингушети, кримски татари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com