Чехия: Белите срещу циганите

17468
Чехия: Белите срещу циганите

Какво е да живееш в постоянен ужас и страх? На ромите в чешкия град Вансдорф това им е до болка познато: всеки уикенд те са принудени да се барикадират в жилищата си, защото навън върлуват разбеснели се ултраси.

Дванайстият поход на омразата от септември насам в чешкия град Вансдорф започва с почти ведър, южняшки тон - поне ако се съди по музиката, която се разнася от високоговорителите. Поглед към участниците в похода обаче бързо издава заплашителната атмосфера - бръснати глави, мрачни погледи, излъскани ботуши, развети знамена на дясноекстремистката "Трудова партия за справедливост". Маршът на ксенофобията и сплашването е всъщност до болка познат на жителите на Вансдорф.

Изстъпления на омразата

"Бедните" датски студенти на държавна издръжка

Софи е на 22 години, студентка. Всеки месец тя получава над 700 евро като подарък от държавата. Младата датчанка обаче не спира да с...

Зададе ли се поредният ултрадесен поход в предградието "Спорт", петчленното семейство на Юлиус Данко не смее да се покаже на улицата. Оглушителен шум, ядни закани, насилие, брутална агресия. Демонстрантите всъщност отдавна са постигнали това, което искат. Всели са ужас и страх. Ако зависеше от тях, Юлиус и жена му Верона отдавна да са се изселили на по-сигурно място. Само че ромското семейство не може да си го позволи - и без друго едва свързва двата края.

Още по-страшно е, че в походите на омразата участват и уж съвсем обикновени граждани - баща с малко дете на раменете, млада двойка, която носи лозунг: "Справедливостта не е расизъм". Както често пъти преди, и сега ултрадясната "Трудова партия на справедливостта" организира демонстрация в предградието "Спорт". И както често преди, и сега в нея участват националсоциалистически функционери от съседна Германия. Чешките и германските ултрадесни от години си сътрудничат.

И поляците не искат шистов газ

Полша е страната, която разполага с може би най-големите запаси от шистов газ в Европа. На тях се гледа като на печатница за пари, би...

Раздухват омразата срещу ромите - повод винаги се намира. Например кървавата случка от миналата година, когато в кръчма недалеч от Вансдорф роми нападат с ножове и раняват един клиент. Какво от това, че живеещите в предградието "Спорт" роми нямат нищо общо с този случай, след като той може добре да се използва за целите на ултрадесните.

"Защо идват тук, защо ни тероризират?"

Мосад: Историята на агент Силвия

Израелската тайна служба Мосад се води за отлично информирана, не на последно място заради многото агенти, инфилтрирани в чуждите слу...

За поредния, дванайсти поход на омразата лидерът на "Трудовата партия на справедливостта" Томаш Вандас е изнамерил нов повод - този път това е сбиване между "бели чехи" и роми, при което загинала една възрастна жена. "Дали смъртта й наистина има нещо общо със сбиването, не е ясно. Сигурно е обаче, че никой от ромите в предградието "Спорт" не е участвал в него", казва Маркус Папе, правозащитник и журналист.

"Защо идват тук, защо ни тероризират? Ние никому нищо лошо не сме направили", казва 49-годишният ром Юлиус Данко. Много "бели" чехи обаче се оплакват, че във Вансдорф непрекъснато прииждали роми от други части на Чехия, че точно поради това престъпността нараствала. "Няма такова нещо, казва журналистът Папе, всички роми са от близките региони и отдавна са се заселили тук." Главният проблем според него е това, че в града се шири безработица, хората са лишени от всякаква перспектива.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com