Путин: Отношенията със САЩ са по-важни от Сноудън

6154
Путин: Отношенията със САЩ са по-важни от Сноудън

Междуправителствените отношения между САЩ и Русия са по-важни от шпионския скандал на Едуард Сноудън, заяви руският президент Владимир Путин, предаде БГНЕС.

Путин смята, че ситуацията със Сноудън не трябва да утежнява междудържавни отношения. "Ние имаме наши задачи, включително в посока на развитието на отношенията със САЩ", каза държавният глава пред журналисти, като подчерта, че Русия има "независима външна политика".

"Надявам се нашите партньори ще се отнесат към това със спокойствие и разум. Международните отношения са по-важни от кавгите на спецслужбите", увери той.

Бившият консултант в американските разузнавателни служби Едуард Сноудън, който вече над 3 седмици е блокиран в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", вчера официално поиска временно убежище в Русия, без да изясни напълно въпросите, свързани с неговите колебания.

В същото време стана ясно, че САЩ ще продължат усилията си в посока на това Русия да предаде Сноудън. Това заяви официалният представител на Държавния департамент на САЩ Патрик Венртел, цитиран от Интерфакс.

Безредици и протести в САЩ заради оправдателна присъда

За пореден път безредици в Лос Анджелис, пострадали и арести на протестиращи бяха провокирани от оправдателната присъда на мъжа, отгово...

По неговите думи, въпреки че САЩ и Русия нямат споразумение за предаване на престъпници, Вашингтон би искал Русия да екстрадира Сноудън на основание на по-ранното сътрудничество в областта на спазването на правните норми.

В същото време Вентрел отбеляза, че Едуард Сноудън трябва да има достатъчно смелост, за да се върне у дома и да застане пред правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com