Разделението в ЕС как да се спасим от икономическата болест заради коронавируса е силно

2983
Разделението в ЕС как да се спасим от икономическата болест заради коронавируса е силно
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата на върха на ЕС отложи решението за създаване на фонд за икономическо възстановяване заради коронавируса, предаде БГНЕС

Разделените лидери на ЕС пристъпиха към изготвянето на план за икономическо възстановяване на засегната от пандемията Европа, след като Кристин Лагард, директор на Европейската централна банка, предупреди, че е необходимо спешно да се предприемат действия. Държавите-членки спорят за спасителните икономически мерки от седмици, като най-силно засегнатите страни като Испания и Италия призовават по-богатите държави като Германия и Холандия да демонстрират безпрецедентна солидарност.

След четири часа разговори лидерите се съгласиха да възложат на Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС, да се върне с план на 6 май, който да отговори на нуждите за възстановяване на европейската икономика. Рамката засега е 540 млрд. евро.

Коронаоблигациите изглежда няма да се реализират, засега Италия го приема

Министрите на финансите на ЕС се споразумяха за размера на фонда за подкрепа на най-засегнатите икономики от COVID-19 (коронавируса), п...

"Създава се консенсус за укрепване на стратегическата автономия на Европа сред 27-те страни членки на Европейския съюз", заяви френският президент Еманюел Макрон след разговорите.

Както се очакваше, лидерите се съгласиха, че всеки план ще се осъществи чрез дългосрочния бюджет на ЕС. Това поиска германският канцлер Ангела Меркел, като категорично се противопостави на по-амбициозни предложения, подкрепени от Италия и Испания като съвместните заеми от ЕС.

"Европейският бюджет в продължение на десетилетия е изпитаният инструмент за решаване на общи задачи в ЕС", каза Меркел пред депутатите в Берлин преди преговорите.

Следващата битка ще приключи с това колко ще бъде увеличен бюджета на ЕС и дали ЕК ще може да акумулира повече пари. Този дебат отново ще разцепи Европа по линията север-юг, като Германия, Холандия и други страни призовават за заеми с условия.

Захариева се надява на обща стратегия в ЕС за "излизане" от коронавируса, защото за влизането е нямало

Има ли обща стратегия за излизане от кризата с коронавируса? На този въпрос външният министър Екатерина Захариева отговори, че "много с...

"Следващият бюджет трябва да се приспособи към новите обстоятелства, след коронавирусната криза, трябва да увеличим неговата огнева мощ", каза след разговорите председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен.

Напредъкът в постигането на общо решение след последната видеоконференция на европейските лидери дойде след като Кристин Лагард ги предупреди, че най-лошите прогнози на банката сочат, че брутният вътрешен продукт на блока може да падне с цели 15% през 2020 г. в резултат на пандемията.

Засега Лагард се включи в битката за избягването на рецесията в Европа, като вече освободи парични стимули в размер на 750 милиарда евро, но настоя правителствата на ЕС да направят повече.

Преди срещата председателят на Еврогрупата Марио Сентено призова ръководителите на ЕС да финализират възможно най-скоро координацията на дългосрочен европейски фонд за икономическо възстановяване, който трябва да допълни краткосрочната програма за рестартиране на икономиката на стойност 540 милиарда евро, създадена от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейския механизъм за стабилизация (ЕСМ, стабилизационен фонд на еврозоната).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа