Борисов: 46 пъти може да идеш до магазина, и аз искам да свърши извънредното положение, работя без заплата

13150
Борисов: 46 пъти може да идеш до магазина, и аз искам да свърши извънредното положение, работя без заплата
Снимка: ПЦ на МС

Ние ще отворим малките хотели и ресторанти, но после ще им търсим медицински персонал. Така образно премиерът Бойко Борисов описа положението с коронавируса, невъзможността сега да има повече връщане към нормалност и отново наблегна колко са леки мерките в България: "46 пъти можеш да идеш до магазина, до аптеката, до банката". Той продължи, че е възложил да се направи учение за отваряне на паркове и планини – с табели. Искам, но ме е страх, уточни той. И загатна, че ние работим "по едно от най-добрите лекарства, другата седмица ще го покажем".

173 млн. лева грантове за малък бизнес, взети от европрограми – това обеща Борисов, като уточни, че подробности ще бъдат представени следващата седмица. Става въпрос за фирми, загубили 20% от оборота, но Борисов не обясни за какъв период, а кандидатстването трябвало да стане през ИСУН. Повече подробности ще даде Томислав Дончев, по думите на премиера, като предупреди, че мярката ще тръгне от началото на май и се мисли още как да няма измами: „Да не вземе някой да подаде искане за 1000 фирми”. След това щяло да има мярка и за средния бизнес – "от други програми да свалим още 200-300 млн.".

Ген. Мутафчийски: Върви кампания на пълно отричане на коронавируса и на мерките срещу него

„Това не е обикновен вирус и не е като другите заболявания и ние всеки ден се убеждаваме в това“. Това заяви пред БТВ предс...

Борисов каза още, че ЕЦБ е одобрила всички изпратени документи за кандидатурата ни за чакалнята за еврозоната и се похвали със суаповата линия, осигурена от ЕЦБ.

"Омръзна ми да ми дават оценка – хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос", продължи той. "Страхотен проблем е миграцията в момента – пищят държавите за релокация. В България – нула", похвали се още премиерът.

"Още не съм видял някой да продаде "Ролс Ройс"-овете от тези, които ви изчетох", заяви министър-председателят, но веднага каза, че "другите" били повече и държавата се стреми на тях да помогне. "Като знам българите как обичат да пътуват, то няма да ги свалим от самолета", добави той и увери: "Ценно ми е здравето - след това си изберете друг. Ще ви фалира пак". Преди това Борисов попита журналистите кое е по-ценно - да има авиокомпании и туризъм или 1000-2000 българи да умрат.

Той не пропусна да каже как по негово време било платено за КТБ, за реакторите за "Белене" и да похвали МВР, че хванали нападателите на Слави Ангелов.

"Да бъдем кратки - някои хора искат да си гледат филма, а седя тук и говоря с вас. Не е честно - пишат ви, гледате си от телефоните и ми задавате въпроси", заби финалният пирон в монолога си Борисов, но не пропусна да похвали медиите ни и "ако има начин да подпомогнем медиите по някакъв начин, ще имам срещи с вашите ръководства". Припомняме, че Европейският парламент поиска специално и държавна помощ за медиите в ЕС.

Правителството на Испания се извини на децата

Един от вицепремиерите на Испания се извини в четвъртък на децата от страната, че ги задържат затворени в домовете им от средата на мар...

"И аз искам да падне извънредното положение, защото работим без заплата", удари още един пирон Борисов, който уточни, че искал да свали извънредното положение още утре, защото не му помагало за нищо. "Българинът ще издържи, надявам се - и затова тези суапове, тези грантови линии, се използват".

С половин уста Борисов каза и, че ще иде в парламента, "ако го поканят" - след като БСП опитва за втори път да направи изслушване с него в пленарна зала, но веднага припомни как има болни от COVID-19 двама депутати от ГЕРБ т.е. намек колко е опасно да се събира Народното събрание.

И Европа

Искаме да вдъхнем оптимизъм, искаме да вдъхнем увереност на хората, че това ще е един лош спомен някой ден. Медицински не се подкрепя от никой, каза още Борисов след днешния Европейски съвет. Към днешна дата, 7,5% от БВП "е заминал", уточни той, явно визирайки икономиката на ЕС.

Тече спор дали грантове или кредити, продължи премиерът, който обясни, че държавите с по-слаби икономики искат първото, а второто е предпочитано от по-силните икономики. И даде пример с Германия, където корпоративният данък бил 40%, в България е 10%. Според Борисов, ще се търси компромисен подход. На 6 май предстои следващ Европейски съвет, като ще се предоговаря многогодишната финансова рамка (2021 – 2027), заедно с фонд, предвиден за борба с кризата заради COVID-19. 540 млрд. евро ще е пътната карта за възстановяване – докато не се открие ваксина и/или лекарство. Тогава, на 6 май, ЕК реално ще представи предложение.

Борисов: Бързото отхлабване на мерките може да доведе до нова вълна заразени

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов участва във видеоконферентна Среща на върха на Европейската наро...

Обсъждано е Европа да разчита на собствени сили в снабдяването с медицинско оборудване и защитни средства, увери Борисов.

Вижте още:

ЕС срещу коронавируса: 37 млрд.евро и 1 голямо сърце, вместо 27 малки

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика