Решението за Сирия остава илюзорно

5723
Решението за Сирия остава илюзорно

Администрацията на Обама, поразена от ескалирането на насилието в Сирия и от блокирането на по-твърдите мерки срещу сирийското правителство от Русия и Китай през уикенда, обеща в неделя да „удвои усилията си” за отстраняването от власт на президента Башар Асад.

Но без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, Вашингтон може да си затвори очите за въоръжаването на сирийската опозиция, което означава разгарянето на пълномащабна гражданска война, посочват някои експерти по въпроса за Сирия.

В неделя администрацията на Обама се опита да отиде отвъд ветото на Русия и Китай, наложено ден по-рано в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията, подкрепяща плана на Арабската лига за политическо решение на кризата в Сирия. Държавният секретар Хилари Клитнън нарече ветото „пародия”.

В изказването си в българската столица София Клинтън открито хвърли вината за влошаването на ситуацията върху Русия и Китай. „Тези страни, които отказват да подкрепят плана на Арабската лига, носят отговорност за защитата на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след толкова работа в Съвета за сигурност на ООН резултатът при гласуването бе 13-2”, каза Клинтън.

Въпреки че Клинтън и други представители на администрацията обещаха да увеличат своите усилия, за да спрат получаването на оръжие от сирийското правителство и да сложат край на насилието срещу протестиращите, някои експерти смятат, че ще се наложи САЩ да отидат по-далече. В краен случай може да се наложи да дадат мълчаливо съгласие за въоръжаване на сирийската опозиция.

Подобна стъпка може да доведе до гражданска война. Но също така може да подготви сцената за потенциална задочна война в размирния регион – САЩ и техните съюзници в Европа и в Персийския залив подкрепят опозицията срещу Асад, чието правителство се подкрепя от Иран и Русия.

„Нещо напомня на Афганистан”, казва Робърт Мали, програмен директор за Близкия изток и Северна Африка в Международната кризисна група, имайки предвид борбата през 80-те години на подкрепените от Америка муджахедини, които устояха на съветската инвазия в Афганистан.

„САЩ ще продължат да засилват натиска върху Асад, но това няма да промени поведението на сирийския режим. Истинският въпрос ще дойде с ескалирането на насилието. Тогава ще има натиск да се направи нещо друго”, посочва Мали.

До момента представителите на администрацията на Обама са категорични, че САЩ няма да се намесят военно в Сирия. „Не очаквайте нова Либия”, заяви представител на администрацията, пожелал анонимност.

Все пак той добави, че не е изключено някои страни да се намесят, за да подкрепят опозицията. Сред тези държави са Саудитска Арабия, Катар и Турция.

Представители на администрацията посочват, че не очакват Асад да излезе сух от бурята и да остане на власт. Но те признават, че има много фактори, които правят много по-трудно Асад да се оттегли в сравнение с други двама президенти – Хосни Мубарак в Египет и Зин ал Абидин бен Али в Тунис.

В центъра на безпокойството за Сирия стои Иран. Правителствата в Тунис, Египет, Либия и Йемен паднаха преди всичко заради вътрешни изригвания и последиците от това се ограничиха до създаването на пример в арабския свят.

Падане на режима в Сирия може да доведе до външна експлозия, която да засегне Иран, Ливан, Йордания, Израел и дори Ирак, посочват експерти по външните отношения. Последиците ще бъдат големи, особено ако се стигне до гражданска война, подобна на тази в Ирак. Но също толкова важно е САЩ и Западът да изчислят как намесата в Сирия може да промени играта с Иран.

Ню Йорк таймс

В Сирия: Ветото на Русия и Китай е "безнаказано убийство"

Сирийският национален съвет, обединяващ мнозинството от опозицията, заяви днес, че осъжда категорично ветото на Русия и Китай върху рез...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com