Румънските териториални претенции са заради "Южен поток"

7433
Румънските териториални претенции са заради "Южен поток"

Участъкът от континенталния шелф в Черно море, който е обект на спор между Румъния и България, е разположен в район, през който трябва да премине газопроводът „Южен поток”. Това съобщава румънската агенция Медиафакс, позовавайки се на дипломатически източници.

Проектът „Южен поток” предвижда изграждането на тръбопровод за транспортирането на природен газ от Русия до България по дъното на Черно море, а оттам към Гърция, Италия и Австрия.

Румънците в България според последното преброяване са 891 души

Пресцентърът на Министерството на външните работи разпространи коментар на министъра на външните работи Николай Младенов по повод комен...

Според дипломатическите източници, ако спорът се реши в полза на Румъния, ще може да бъде създадена директна връзка с Турция в случай на завършването на проекта „Набуко”. Същите източници добавят, че България вече е започнала преговори с „Ексон” по проблема.

Румъния планира да започне преговори с България и за преизчисление на границата в река Дунав. Тя, съгласно правилата, е прокарана посредата на реката. Според властите в Букурещ обаче преизчисление се налага заради естествената ерозия на българския бряг.

В случая предимството за северните ни съседи би било, че в румънския участък ще влязат повече острови.

Европейската комисия засега отказа да се ангажира с коментар за информациите за румънските претенции, предаде БНР. От ЕК обаче припомниха, че всякакви териториални спорове задължително се решават между държавите, преди те да бъдат приети в Европейския съюз.

МВнР за териториалните претенции на Румъния: Няма проблем

Румъния обяви днес териториални претенции към България за черноморския шелф. Както Actualno.com писа, в интервю за местна телевизия рум...

Говорителят по въпросите на разширяването Петер Стано заяви: Всички страни-кандидатки, които са включени в процеса на разширяване, знаят много добре, че едно от условията към тях е да изяснят всички проблеми със съседите си. Регионалното сътрудничество и постигането на споразумение със съседните държави са много важна част от присъединителния процес. Петер Стано обаче не коментира дали при това положение са допустими териториални претенции на една държава-членка към друга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com