Русия и Япония твърдо решени да сключат мирен договор

6028
Русия и Япония твърдо решени да сключат мирен договор

Руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе изразиха решимост да преодолеят разногласията в позициите на двете стани и да сключат мирен договор чрез окончателното решение на тези разногласия във взаимоприемлива форма, гласи в съвместната декларация на президента Руската федерация и премиера на Япония, предадоха руските агенции, предаде БГНЕС.

"Ръководителите на двете страни постигнаха единодушие, че не е нормално 67 години след края на Втората световна война между Русия и Япония да не е сключен мирен договор", се казва в декларацията, приета след преговорите в Кремъл.

На министерства на външните работи на двете страни е поръчано да ускорят преговорите за изработването на взаимоприемливи варианти на решението на проблема. С оглед по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни и създаването на широко руско-японско партньорство през ХХІ век двамата ръководители изразиха решимост чрез преодоляване на различията в позициите в преговори да се сключи мирен договор по пътя на окончателното решение във взаимноприемлива форма на този въпрос.

Русия: Търсенето на оръжия за масово унищожение в Сирия е предтекст за отстраняването на Асад

Русия предупреди, че търсенето на оръжия за масово унищожение в Сирия е предтекст за отстраняването на президента Башар Асад, съобщава ...

Отношенията между двете страни са помрачени от нерешен териториален спор. Япония претендира за четирите Курилски острова Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хамобаи , като се позовава на Договора за търговията и границите от 1855 г. Токио заявява, че условие за подписването на мирен договор е връщането на островите на Япония. Позицията на Москва е, че въпросните острови са влезли в състава на СССР след Втората световна война и руският суверенитет над тя не подлежи на съмнение, тъй като има съответното международно - правово оформление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com