САЩ скастриха Морси за антисемитски нападки

6651

САЩ остро критикуваха египетския президент Мохамед Морси за антисемитски изказвания, направени през 2010 г. преди избирането му на поста. В телевизионен запис Морси нарича ционистите "кръвопийци" и "наследници на маймуни и свине", предаде Би Би Си, цитиран ОТ БГНЕС.

Представители на Вашингтон поискали от Морси да изясни какво е имал предвид със своите "дълбоко обидни коментари", които са далеч от контекста на усилията за мир в Близкия изток. До скандала се стигна, след като базираният във Вашингтон Институт за изучаване на медиите в Близкия изток (Memri) преведе от арабски интервюта, давани от Морси през 2010 г. в качеството му на лидер на египетските "Мюсюлмански братя".

В клип за палестинския тв канал Ал-Кудс Морси нарича еврейските заселници "окупатори на Палестина" и "войнолюбци". И призовава към "въоръжена съпротива в Палестина срещу тези ционистки престъпници, които нападат земята на Палестина и палестинците".

Морси отрича и Палестинската власт като "творение на ционистките и американски врагове с единствената цел да бъде потискан палестинския народ". В друго интервю Морси призовава египтяните "да учим нашите деца и внуци да мразят".

Говорителите на Белия дом и Държавния департамент Джей Карни и Виктория Нуланд критикуваха тези изявления и ги определиха като "реторика, неприемлива в демократичен Египет".

Макар Вашингтон да отчита положителната роля на Морси, откакто е държавен глава на Египет, той ще бъде оценяван не само по делата си, но и според казаното от него, допълнила Нуланд.

Египет е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток, откакто подписа през 1979 г. в Кемп Дейвид договор за мир с Израел. Но има притеснения, че новото държавно ръководство може да подложи на преразглеждане това споразумение. "Докато няма мир и справедливост за палестинците, договорът остава неизпълнен", заяви Морси пред в. "Ню Йорк таймс" малко след избирането си за президент.

Египет получава годишно военна и икономическа помощ от САЩ в размер на 1,5 млрд. долара. Финансовата подкрепа на Вашингтон за Кайро е обвързана с египетския мирен договор с Израел.

Редактор: Десислава Ушатова

В Египет ще има нов процес срещу Мубарак

Египетският Касационен съд одобри апелацията на бившия президент Хосни Мубарак и нареди да се повтори процесът, в който той и неговия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com