Силно радиоактивна вода напои земята около АЕЦ „Фукушима”

6644
Силно радиоактивна вода напои земята около АЕЦ „Фукушима”

Силно радиоактивна вода е изтекла от резервоар на територията на АЕЦ „Фукушима” в земята около централата, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТВ. Според токийската енергийна компания ТЕПКО концентрацията на радиоактивни вещества в течността надхвърля 80 млн. бекерела при норма 150 тона бекерела.

Течът е разкрит в понеделник от служители на централата. Измерванията показали радиационен фон от 100 милисиверта за час при норма за обикновен човек 1 милисиверт годишно. Според японските норми, цитирани по-рано от агенциите, допустимата доза радиация за служители в ядрени централи е 50 милисиверта годишно.

Отново проблеми с АЕЦ "Фукушима"

Над третия енергоблок на разрушената след земетресението и вълната цунами през 2011 година в Япония АЕЦ "Фукушима 1" отново се появи па...

До момента на територията на АЕЦ-а вече са изтекли над 300 тона вода със силно бета излъчване - това може би е признак, че течността съдържа радиоактивен изотоп стронций-90, посочва ИТАР-ТАСС.

В началото на годината постоянни течове станаха причина ТЕПКО изцяло да източи заразената вода от подземните резервоари в нови наземни цистерни, но това не премахна изцяло опасността. Японската агенция за атомна енергия вече задължи компанията спешно да ликвидира новия теч и тя взема мерки.

Събитието е регистрирано с първо ниво по международната седемстепенна скала INES за сериозността на ядрени инциденти - като ненормална ситуация, излизаща извън пределите на допустимото при експлоатация. Като инцидент от седмо ниво бе определена основната авария в АЕЦ „Фукушима-1", а преди нея - само трагедията в Чернобил, напомня ИТАР-ТАСС.

Изтичането на заразена вода е сред основните проблеми пред специалистите, ликвидиращи последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима-1". До март т. г. в подземията на реакторите, дренажната система и в резервоарите на централата се натрупаха над 360 000 тона радиоактивна вода.

Радиоактивен цезий се просмуква около АЕЦ Фукушима

Компанията Тепко, която продължава да отстранява щетите от аварията на японската АЕЦ във Фукушима, съобщи в сряда, че нивото на радио...

През юли ТЕПКО за пръв път призна, че вода с радиоактивни вещества продължава да изтича от АЕЦ в Тихия океан, след което японското правителство разпореди на оператора спешно да предотврати по-нататъшното замърсяване на океана с радиация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com