Световната банка разтревожена от скока на цените на храните

2878
Световната банка разтревожена от скока на цените на храните

Световната банка изрази на свой ред безпокойство от скока на цените на храните, които бият нови рекорди заради сушата в САЩ и застрашават "здравето и благосъстоянието" на милиони хора.

Не можем да позволим този исторически скок на цените да се превърне в постоянен риск, който да тегне над бедните части на населението, бие тревога в комюнике президентът на институцията Джим Йон Ким.

Повече от три години след гладните бунтове от 2007-2008 г. Световната банка се безпокои особено заради достигнатото през юли безпрецедентно ниво на световните цени на царевицата и соята – два основни продукта за изхранването в много развиващи се страни.

През юни и юли цените на царевицата и соята скочиха съответно с 25% и 17%, докато цените на храните като цяло се повишиха с 10%, по данни на Световната банка.

Тенденцията продължи и в края на август, когато двете зърнени храни достигнаха нови върхове.

"Цените на храните отново рязко се повишиха и застрашават здравето и благосъстоянието на милиони хора", каза Джим Йон Ким.

Според Световната банка, повишението е било особено голямо в някои африкански страни. В Мозамбик цената на царевицата скочи със 113% през юни и юли, докато соргото – понякога алтернативно зърно на царевицата – повиши цената си с 22% в Южен Судан и със 180% в Судан.

Бъдещето не вдъхва оптимизъм. Цените ще останат високи и нестабилни дълго време поради растящата нестабилност на земеделската продукция, тревожи се институцията.

В началото на август Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) направи същата прогноза, уверявайки, че положението може да се влоши много бързо.

ООВ, Г-20, Световната банка, всички са единодушни за причините за скока – двумесечната суша в САЩ, които са най-големият износител в света на царевица и соя, и особено голямата суша в Източна Европа (Русия, Украйна...).

В комюникето си Световната банка заявява готовност да увеличи помощите си за земеделието, за което тя предвижда да отпусне над 9 милиарда долара през 2012 г.

Г-20 смята, че сегашното положение на земеделските пазари е "обезпокоително", но че няма никаква заплаха за световната хранителна сигурност. Двадесетте най-индустриализирани страни решиха да изчакат земеделските прогнози за САЩ, които ще бъдат публикувани на 12 септември, преди да решат за евентуални мерки.

Редактор: Бойко Пеев

Световната банка: Палестинската икономика не може да носи държава

Палестинската икономика не е достатъчно здрава, за да поддържа независима палестинска държава, се казва в доклад на Световната банка,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com