Турция в отчаян опит да спаси курса на турската лира

12639
Турция в отчаян опит да спаси курса на турската лира

Влиятелният финансов вестник „Файненшъл таймс” коментира опитите на турската Централна банка да спаси курса на турската лира, заради което извади от резервите си и интервенира на финансовия пазар на 8 юли с 2 милиарда и 250 милиона щатски долари, съобщи електронното издание на вестник „Милиет”, като се позовава на информационната агенция АНКА.

В анализа по темата „Файненшъл таймс” обръща внимание на високите лихвени проценти в Турция на равнището от около 6% и извежда на преден план основния въпрос – дали те ще бъдат достатъчни за финансиране на големия дефицит по текущата сметка на страната в размер на 60 милиарда щатски долари.

ЕНП обмисля спиране на финансовата помощ за Турция

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) работи върху проектопредложение за прекратяване на финансоват...

„Изявленията на финансовото лоби и обременената политическа обстановка в страната очевидно поставят в изключително затруднено положение Централната банка на Турция”, заключава „Файненшъл таймс”, цитиран от „Милиет”.

От началото на годината до сега турската лира е изгубила 8.7% към долара, коментира агенция Блумбърг.

Това е най-значителният спад сред развиващите се икономики в Европа. Блумбърг цитира електронно писмо на гуверньора на Турската централна банка Ердем Башъ, в който казва, че е от "голямо значение допълнителното затягане на монетарната политика да е силно, ефективно и временно". Колко дълго ще продължи то ще зависи от развитието на ситуацията на форекс пазарите.

Според статистиката на банката, от 11 юни до сега са продадени долари за $ 2.9 млрд. По този начин финансовата институция се опитва да стабилизира местната валута, пострадала и от уличните протести в страната.

Турската полиция атакува хората на "Таксим", има и ранени деца

След като вчера, 8 юли, беше обявено, че плщад "Таксим" и парка "Гези" се отварят за посетители, полицията в Истанбул отново реагира и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com