Унгария очаква присъдата на ЕС

3403
Унгария очаква присъдата на ЕС
Европейската комисия ще се произнесе днес по повод на промените в конституцията

Европейската комисия ще оповести днес своето становище по повод промените в конституцията на Унгария, приети през април миналата година. Възможно е комисията да реши да предприеме наказателна процедура срещу Будапеща заради отнетата чрез законовите промени независимост на Унгарската централна банка.

Друга възможност, от която комисията засега се въздържа, е замразяването на правото на глас на унгарските представители в Съвета на ЕС и в Европейския съвет.

Унгарски депутати горят флага на ЕС

В момент, когато Унгария е поставена под засилено наблюдение от Брюксел заради новоприетата си конституция, унгарски националисти поис...

Очаква се Брюксел официално да предупреди консервативния унгарски премиер Виктор Орбан за това, че Унгария ще бъде изправена пред съда на ЕС, ако правителството доброволно не промени новите закони, които накърняват независимостта на Централната банка на страната.

До този момент трите най-големи групи в Европейския парламент - на Европейската народна партия, на социалистите и демократите и на либералите и демократите, изразиха готовност да подкрепят решение на комисията, което би предвиждало санкции. ЕК ще изрази становище и ще оповести своето решение, след като в последните седмици юристи на комисията проучиха преводите на английски и на френски език на утвърдените от унгарския парламент текстове.

Групата на социалистите призова председателя на ЕК Жозе Барозу за решителни действия, а либералите и демократите настояха за увеличаване на натиска над властите в Будапеща.

ЕНП изрази готовност да се съгласи със становището на ЕК, преди още то да бъде оповестено, като призова унгарския премиер Виктор Орбан да предприеме, ако е необходимо, съответните законодателни промени. Очаква се утре Барозу да говори по този въпрос пред евродепутатите в Страсбург.

Унгария е готова да промени част от текстовете в новия закон за Централната банка

Унгарското правителство, което се опитва да получи финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС, е готово да отговори на кр...

ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) обявиха, че няма да започнат преговори с Унгария за оказването на финансова помощ, ако законите не бъдат променени и не бъде гарантирано, че банката е защитена от намесата на популисткото правителство, чиито реформи предизвикаха редица критики. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com