Ватикана има финансов излишък, но приходите ѝ спадат

5258
Ватикана има финансов излишък, но приходите ѝ спадат

Най-малката държава в света Ватикана е заличила бюджетния си дефицит от 2011 година - 14,9 млн. евро и е регистрирала излишък от 2,2 млн. евро през 2012 година, но въпреки това кардиналите бяха призовани да се ограничават в разходите, пише БГНЕС.

Сметната комисия, която одобрява бюджета на Светия престол, отчита, че най-големи са разходите по заплатите на служителите на Ватикана – 2 823 души, и плащанията във връзка с новия данък върху недвижимите имоти, наложен от италианското правителство. Даренията за Ватикана са спаднали на 65,9 млн. долара от 69,7 млн. през 2011 г., а приходите от епархиите по света – от 32,1 млн. долара през 2011 г. на 28,3 млн. Комисията призовава към "належаща реформа ... за намаляване на разходите", както и към "опростяване и рационализиране" на структурата на Ватикана, което да върви успоредно с по-грижливо планиране на бюджета от страна на администрацията.

Папа Франциск вече започна провеждането на сериозна реформа в администрацията на Ватикана, която беше разтърсена от серия скандали и е оценявана като сериозно корумпирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com